У 2024 році виповнюється 60 років, як голова Вченої Ради КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Юхимович Ільченко отримав диплом радіоінженера КПІ. А загалом з університетом пов'язано 65 років його життя, адже він вступив на радіотехнічний факультет КПІ 1959 року! 40 років з цих шести з половиною десятиліть – це робота на керівних посадах загальноуніверситетського рівня, на яких він зробив вагомий внесок у розвиток КПІ, що, своєю чергою, великою мірою сприяло виходу нашого університету в лідери вищої освіти України.

💥

1. Протягом багатьох років Михайло Юхимович працював проректором з наукової роботи КПІ. У 2019 році його обрали Головою Вченої ради університету. Саме у нас вперше в Україні було на практиці реалізовано модель розділення повноважень ректора і голови Вченої ради. Михайло Юхимович напрацював досвід діяльності ради за новою формою та системною участю постійних комісій ради за напрямами в підготовці проєктів рішень, отож без попереднього розгляду і рекомендацій цих комісій тепер неможливо ухвалення жодного важливого рішення зі забезпечення освітньо-наукової, організаційної, господарської та інших видів діяльності КПІ. Крім того, постійні комісії Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського беруть участь у проведенні експертиз проєктів нормативно-правових актів у галузі організації вищої освіти і науки тощо. Значним результатом діяльності Михайла Ільченка також стало видання ювілейної книги "КПІ. Друге століття. Продовження традицій" та завершення восьмитомного видання "Видатні конструктори України", підготовка яких здійснювалася під його керівництвом.

2. Упродовж 15 років Михайло Ільченко успішно керував  Радою проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти МОН України та директорів наукових установ МОН України, що сприяло поширенню серед них вагомого досвіду менеджменту науки в КПІ, а також  підтримці вчених КПІ, 110 з яких відзначено державними преміями в галузі науки і техніки.

3. Михайло Ільченко є засновником галузевої лабораторії Мінпромзасобів зв'язку (1976), яка переросла в НДІ телекомунікацій (2000) під егідою Відділення інформатики НАН України; заснував у 1993 році в структурі КПІ нову кафедру телекомунікацій. Засновник і науковий керівник  Навчально-наукового інституту телекомунікаційних систем (2002), який упродовж своєї успішної діяльності підготував 1835 бакалаврів, 685 магістрів, 12 докторів і 38 кандидатів наук. Серед видатних випускників ІТС –  лідер виробництва 137 пристроїв системи безпеки в Європі для понад 2,5 мільйонів користувачів Олександр Конотопський. Журнал "Форбс" відзначив також 8 успішних випускників ІТС.

4. М.Ю.Ільченко – засновник і керівник наукової школи КПІ з телекомунікацій та радіотехніки, до складу якої нині входять понад 50 осіб. Він особисто підготував понад 20 вчених, в тому числі 6 докторів наук і понад 15 кандидатів наук. Академік Національної академії наук України.

5. Нині Михайло Ільченко є науковим керівником ІТС і професором кафедри телекомунікацій. Здійснює супровід дисциплін "Вступ до спеціальності", "Наукові дослідження магістрів", керівництво докторантами, аспірантами. Запропонував і здійснює авторський проєкт "Телеком – новини"  – це понад 300 новин зі сфери телекомунікацій упродовж року, щодня розміщуваних в інформаційній мережі ІТС.

6. Як головний науковий співробітник академік Михайло Ільченко є науковим керівником проєктів НФДУ на 3 роки по 2025 рік обсягом 9 млн грн. Також є науковим керівником наукового проекту НАТО у 2023-2025 роках. Організатор ініціативної тематики в оборонній сфері.

7. У 2023-2024 роках академік М.Ю.Ільченко є одноосібним лідером серед вчених КПІ за кількістю наукових праць, індексованих в наукометричній базі Scopus. Кількість таких робіт досягла 200! Входить до переліку 1000 вчених України, цитованих у виданнях, які індексуються в  Scopus  (в КПІ ім. Ігоря Сікорського таких науковців 18).

8. Академік М.Ю.Ільченко як заступник академіка-секретаря Відділення інформатики НАН України супроводжує зв'язок академічних та університетських вчених. Є членом Науково-видавничої ради НАНУ, членом Ради НАНУ з космічних досліджень, членом секції Комітету з національних премій імені Бориса Патона.

9. Михайло Юхимович – тричі лауреат Державних премій в галузі науки і техніки (УРСР – 1983 р., СРСР – 1989 р., України – 2004 р.).

10. Голова постійно діючих з 1982 року спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій. Усього в цих радах   захищено понад 100 дисертацій, у тому числі науковцями  ІТС – 35, РТФ – 28. 

13 вересня Михайло Юхимович Ільченко відзначає свій черговий день народження. Редакція "Київського політехніка" вітає голову Вченої Ради КПІ ім. Ігоря Сікорського та одного з найцікавіших своїх авторів з його святом і бажає йому здоров'я, сил і наснаги на нові звершення задля університету та вітчизняної науки!