КПІ ім. Ігоря Сікорського продовжує серію буткемпів, спрямованих на відновлення України, у межах міжнародного проєкту RESCUU. Після успішни торішніх буткемпів, у липні ц.р. в університеті було проведено буткемп "Наука та інновації заради відродження України".

Серед його організаторів – Уппсальський університет (Швеція), Познанський технологічний університет (Польща), НУ "Києво-Могилянська академія". Захід проходив у режимі офлайн і онлайн та включав у себе численні лекції, панельні дискусії та практичні заняття. Участь у них узяли 32 представники різних ЗВО з кількох українських міст.

🏡

З 8 до 12 липня 2024 року студенти з різних куточків України спільно з експертами говорили про основи цивільної безпеки, роль сучасних технологій (штучного інтелекту та 3D-друку) у післявоєнній відбудові України, обговорювали необхідні зрушення в найосновніших сферах життєдіяльності країни під час і після війни, формували власне бачення майбутнього України. Також учасники презентували власні ідеї відродження України. Далі пропонуємо огляд подій, які відбувалися на буткемпі, в хронологічному порядку.

Отож вранці першого дня учасники вирушили на екскурсію територією КПІ. Екскурсійну частину довелося перервати через масовану ракетну атаку на Київ. Учасників було оперативно переведено до багатофункціонального укриття CLUST SPACE. У другій половині дня відбулася офіційна церемонія відкриття буткемпу. Проєктна координаторка Балтійської програми університетів Уппсальського університету Людмила Бабак привітала учасників і підкреслила значення міжнародного співробітництва у відродженні України. Кандидат історичних наук Юрій Перга виступив з темою "Перспективи інтеграції України до глобального безпекового порядку на основі сценаріїв завершення війни". Він проаналізував можливі сценарії завершення війни та їхній вплив на майбутню інтеграцію України у світове співтовариство. Після перерви відбулася панельна дискусія, під час якої студенти мали змогу виступити в ролі експертів та обговорити можливі сценарії майбутнього України.

Другий день буткемпу розпочався з панельної дискусії на тему "Гуманітарне розмінування – освітній та науковий виклик для України". Представники Держпраці, Навчально-наукового центру інноваційних технологій гуманітарного розмінування та партнери обговорювали проблеми розмінування територій України. Далі учасники взяли участь у діловій грі "Безпекове ситуаційне моделювання", що її провела ст. викладач кафедри ОППЦБ НН ІЕЕ, кандидат соціологічних наук Анжела Пятова. Команди розглядали кризові ситуації, такі як надання першої домедичної допомоги та дії в умовах завалу після землетрусу. У другій половині дня відбулася практична секція з 3D-моделювання. Засновник 3D-лабораторії Данило Приходько представив історію і практичне застосування 3D-друку в різних галузях і провів з учасниками практичне заняття.

Третій день розпочався з лекцій на тему штучного інтелекту. Професори Олексій Писарчук та Сергій Стіренко розповіли про базові методи у ШІ та машинному навчанні, наголосивши на важливості глибокого розуміння математики для осягнення цих дисциплін. Кандидат біологічних наук Віктор Карамушка зупинився на екологічних викликах, зокрема на наслідках трагедії на Каховській ГЕС. Завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії ФЕА Василь Будько розповів про практичне використання відновлювальної енергетики, підкресливши важливість зеленого тарифу та використання сонячної енергії.

Вранці четвертого дня професор Родні Стівенс з Гетеборзького університету представив презентацію на тему "Оцінювання проєкту за допомоги ШІ" і розповів про основні аспекти застосування штучного інтелекту в дослідницькій діяльності та поділився досвідом використання концептуального моделювання.

Важливою частиною заходу стала панельна дискусія, де учасники обговорили свої ідеї та бачення майбутнього України. Учасники поділилися різноманітними думками та пропозиціями щодо розвитку країни, обговорюючи важливість волонтерства, освіти, технологій та екологічних рішень. Кожний учасник буткемпу мав можливість представити у вигляді пітчу своє бачення майбутнього України. Один із них – студент ІІІ курсу НН ММІ Яків Мацкул в розмові з кореспондентом "КП" зазначив: "Вирішив прийти на лекції та практичні заняття буткемпу, бо сподівався, що після участі у ньому з'явиться імовірність проявити себе в розробці певного проєкту і, врешті, принести користь країні в цей нелегкий для країни і всіх нас час. Зараз я вже конкретно займаюсь проблемами удосконалення укриттів, що в нинішніх умовах, вважаю, дуже актуально".

 Насамкінець всі слухачі отримали сертифікати про участь у буткемпі.

Володимир Школьний, за інф. ДМС

Завершальний буткемп у межах міжнародного проєкту RESCUU покликаний об’єднати студентів задля відродження України.

Серед організаторів заходу — Уппсальський університет, Познанський технологічний університет і Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Упродовж тижня спільно з експертами студенти з різних куточків України прокачають навички з цивільної безпеки, навчаться застосовувати ШІ та 3D-друк у відбудовчих процесах, а також сформують власне бачення майбутнього України. Також під час заходу учасники презентуватимуть власні ідеї відродження України та отримають фідбек від міжнародних менторів.

Дата події