7 вересня двоє викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського отримали Золоті почесні знаки Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі. Золоті почесні знаки одержали начальниця відділу академічної мобільності ДНВР доцентка Ольга Демиденко та завідувач кафедри зварювального виробництва Навчально-наукового інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О. Патона професор Віктор Квасницький.

Нагороди київським політехнікам вручила членкиня правління Секції вихованців КПІ в Польщі, головна редакторка київської газети "Krynica", що видається польською мовою, Дорота Яворська (див. фото). Вона також зачитала нагородженим привітання від голови Секції Почесного доктора КПІ ім. Ігоря Сікорського Януша Фукси.
kpi images - Дорота Яворська та Ольга Демиденко
Церемонії вручення нагород передувала розмова про співпрацю КПІ з польськими колегами під час війни і, взагалі, про величезну допомогу, яку надає Україні та її громадянам Польща. Участь у спілкуванні взяли проректор університету з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, помічник ректора Богдан Дуда, декан факультету лінгвістики Зоя Корнєва, директор Навчально-наукового інституту матеріалознавства та зварювання імені Є.О. Патона Ігор Владимирський, головний редактор газети "Dziennik Kijowski" Станіслав Пантелюк та інші.

Під час цієї розмови про свою співпрацю з польськими викладачами, науковцями і студентами розповіли й Ольга Демиденко та Віктор Квасницький.
kpi images -  Дорота Яворська та Віктор Квасницький
"Фокус моєї роботи – це міжнародна академічна мобільність. І нині, під час війни, співпраця з університетами Польщі в цій сфері є неоціненною. Зміцнилися зв'язки з нашими давніми партнерами, такими як Познанська політехніка, Варшавська політехніка. З'явилися й нові потужні партнери – такі як Університет Адама Міцкевича, з яким упродовж усього року, попри всі складнощі турбулентного воєнного часу, ми організували низку літніх шкіл для здобувачів вищої освіти, для науково-педагогічних працівників. Це, безперечно, сприяло посиленню співпраці і тепер уможливлює реалізацію проєктів ширшого масштабу…", – так коротко охарактеризувала свою роботу з колегами з польських університетів Ольга Демиденко.

"З точки зору нашої спільної з польськими колегами роботи, то я хотів би відзначити не лише те, що відбулося за останній рік. Робота ця триває в нас довгий час, ще відтоді, як наші колеги з Польщі також навчалися в КПІ. І закладені тоді традиції передавалися і передаються нинішнім поколінням політехніків…, – це слова з розповіді про співпрацю з польськими науковцями та викладачами Віктора Квасницького. – Що стосується нинішньої співпраці, то ми спільно працюємо за різними напрямами – навчальним, науковим, у сфері популяризації науки. Зокрема, ми спільно провели вже три конференції PolyWeld, у яких польські колеги завжди беруть активну участь. З точки зору наукових досліджень, ми працюємо в напрямі зварювальних процесів і споріднених технологій, подали спільний проєкт на конкурс Програми НАТО "Наука заради миру та безпеки", в якому пропонуємо нові дослідження і застосування нових сучасних підходів і технологій, зокрема гібридних процесів зварювання та споріднених процесів для створення нових зносостійких шарів на поверхнях технічних виробів, які мають працювати за екстремальних умов експлуатації".
kpi images -  медалі до 100-річчя Секції вихованців КПІ в Польщі
Дорота Яворська також передала проректорові з міжнародних зв'язків Сергію Сидоренку медалі до 100-річчя Секції вихованців КПІ в Польщі для вручення кільком співробітникам КПІ. На жаль, у 2022 році, коли польські інженери та науковці відзначали свій ювілей, зробити це не було можливості, отож нагороди вручатимуться тепер. За вагомий внесок в укріплення і розширення зв'язків з Секцією та польськими навчально-науковими закладами цією медаллю також нагороджено Науково-технічну бібліотеку КПІ імені Г.І.Денисенка.

Дмитро Стефанович

Щороку двоє київських політехніків отримують нагороду за результати плідної науково-освітньої співпраці КПІ та Польщі.

Цьогоріч Золотим почесним знаком нагороджено Ольгу Демиденко — за активну роботу над проєктами академічної мобільності між Україною та Польщею й Віктора Квасницького, який разом з польськими науковцями переміг у програмі НАТО «Наука заради миру».

Дата події