Наприкінці серпня у вестибюлі навчального корпусу №7 КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася церемонія відкриття пам'ятних дощок полеглим у війні з російськими агресорами випускникам університету Тарасу Карпюку, Артему Климову та Володимиру Князеву. Вони загинули, захищаючи територіальну цілісність, незалежність та суверенітет України.

Всі троє – випускники факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського. Тарас Карпюк – молодший лейтенант ЗСУ, активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності, ветеран АТО 2014-2016 рр. і повномасштабної війни проти російських загарбників. Артем Климов – старший лейтенант ЗСУ. Володимир Князев – лейтенант спецпідрозділу ТОР патрульної поліції.

У церемонії взяли участь члени родин загиблих воїнів, їхні побратими, ветерани бойових дій, керівництво університету і працівники ФСП, представники профспілки. Після урочистого відкриття пам'ятних дощок учасники зібрання поклали до них квіти. За пропозицією помічника-радника ректора КПІ академіка НАН України Юрія Якименка учасники церемонії вшанували пам'ять загиблих героїв Тараса Карпюка, Артема Климова, Володимира Князева та всіх полеглих у боях за Україну хвилиною мовчання.

Щемними, зі сльозами на очах, були виступи учасників церемонії. Як розповів один із них – батько Тараса Карпюка, начальник відділу з питань цивільного захисту КПІ Юрій Нестеренко, син брав участь у Помаранчевій революції і Революції Гідності. На Майдані отримав важке поранення. Підлікувався і відразу після початку облоги Маріуполя пішов захищати це місто. Далі – оборона Іловайська, нове важке поранення. Після лікування у Дніпрі – знову передова – біля Бахмута. Воював у складі батальйонів "Азов", "Шахтарськ", "Свята Марія". Після 24 лютого 2022 року в складі добровільних дружин визволяв Київщину, далі – бої на Миколаївщині. Мама Тараса, також викладачка КПІ, Ірина Карпюк, згадала, що син мав 8 урядових нагород. У день свого 30-річчя дістав поранення. Був донором – здавав кров для немовлят в Охматдиті. Донатив до Фонду підтримки КПІ ім. Ігоря Сікорського… (докладніше про нього – див. у цьому номері матеріал "Нічний ангел з КПІ").

Згадували своїх випускників і декан ФСП Олена Акімова, заступник декана Ростислав Пашов, завідувач кафедри соціології Павло Федорченко-Кутуєв. Багато присутніх не змогли стримати сліз…
kpi images - 7 корпус
На завершення церемонії Юрій Якименко подякував усім присутнім, які зібралися для вшанування героїв-випускників. Запевнив, що ніхто із загиблих не буде забутий керівництвом і викладацьким складом КПІ. Звернувся до рідних: "У разі проблем звертайтеся до університету за допомогою. Підставимо плече. Втрата кращих сучасників нічим не замінна. Пишаємося ними. Вічна пам'ять!"

Володимир Школьний

У Київській політехніці відкрили пам’ятні дошки трьом випускникам факультету соціології і права, які стали на захист України ще 2014 року й віддали своє життя за її свободу та незалежність.

Артем Климов, випускник освітньої програми «Врегулювання конфліктів та медіації». Після навчання в КПІ закінчив військову академію та вступив до лав ЗСУ. Артем героїчно загинув у перші тижні великомасштабного вторгнення під час виконання бойового завдання.

Володимир Князєв — випускник спеціальності «Адміністративний менеджмент», який став лейтенантом патрульної поліції. Загинув, захищаючи територіальну цілісність України.

Тарас Карпюк — випускник спеціальності «Адміністративний менеджмент» — був активним учасником Помаранчевої революції та Революції Гідності. Загинув у складі добровольчої диверсійної групи на території ворожої держави.

Дата події