Понад 5 тисяч окопних свічок, які виготовили в КПІ студенти, викладачі та співробітники університету, а також небайдужі кияни впродовж доби 3-4 грудня, зігріватимуть захисників нашої держави на фронті. Це – рекорд України.

До Міжнародного дня волонтера в КПІ ім. Ігоря Сікорського студенти, викладачі, співробітники  університету за участю волонтерів та небайдужих громадян встановили рекорд України з виготовлення окопних свічок для наших воїнів. Акцію організував профком студентів університету. Рекорд зафіксовано в Національному реєстрі рекордів України, де зазначено, що за 24 години на одній локації виготовлено вручну 5359 окопних свічок.

Рівно о 10:00 3 грудня 2022 року в залі засідань профкому студентів КПІ експерт реєстру рекордів Віталій Зорін дав старт боротьбі за рекорд. І відразу в усіх приміщеннях профкому закипіла робота. Присутньому кореспонденту "КП" розпочате дійство спочатку здалося суцільним хаосом, та згодом стало помітно, що цей "хаос" насправді є не безладом, а чітко організованою роботою. Зрозуміти це допомогла одна з організаторок заходу, викладачка кафедри теплової та альтернативної енергетики НН ІАТЕ Інна Беднарська. Не відриваючись від процесу виготовлення свічок, вона  розповіла про все, що стосувалося  цієї акції.

– Ідея виготовлення окопних свічок народилася в нашій групі волонтерів на чолі з головою профкому студентів КПІ Ігорем Степанюком на початку вересня. Ми розуміли, що наближається зима і наших захисників потрібно зігрівати. Отже, треба було щось придумати окрім того, чим ми до цього займалися (раніше, скажімо, був збір коштів на дрон, автомобіль, акумулятор та інше). І серед всіх ідей пріоритетом визначили виготовлення окопних свічок.

– Чому саме окопні свічки?

– Використовувати такі свічки почали приблизно в 2014 році воїни АТО. Відразу зазначу, що одна окопна свічка може врятувати людину від обмороження, наприклад, ніг.  Про те, як їх застосовують, розповіли хлопці з передової лінії фронту. Отож, на відкритому повітрі ставлять нашу свічку біля ніг, підпалюють, і вона зігріває людину в окопі. Крім цієї основної функції її можна використовувати для просушування взуття, інших речей. За 10 хвилин на свічці, яка може працювати як пальник, закипає 2 літри води – ми  перевіряли, це дійсно так. Залежно від формату бляшанки, в якій сформовано свічку, час її горіння в середньому становить 4-6 годин.

– І тепер, Інно, розкажіть трохи докладніше про технологію виготовлення.

– Технологічний процес доволі простий. Необхідно згорнути картон і вставити його в консервну бляшанку по всьому її периметру. Туди ж вставляється гніт із того ж таки картону. Потім бляшанку з картоном заливають розтопленим парафіном або сумішшю з парафіну, воску і стеарину. До речі, з повідомлень у  групі "Окопні свічки"  у фейсбуці і завдяки нашим дослідженням ми дізналися, що може збільшити час горіння і теплотворну здатність свічки. Виявилося, краще застосовувати суміш у такій пропорції: 40% парафіну, 40% воску і 20% стеарину – тоді свічка горить довго і виділяє достатньо тепла. Варто зазначити, що горить одночасно вся її поверхня, а не тільки місце, де розташований гніт. Загасити таку свічку можна, перевернувши її догори дриґом або накривши чимось, що обмежить доступ повітря.  Сьогодні з 10:00 і протягом доби в кількох приміщеннях профкому можна побачити весь ланцюжок процесу – від підготовки картону, розтоплення і розливання  парафіну до  пакування застиглих свічок.

– Де і як дістаєте матеріали для виготовлення?

– Передусім використовуємо ресурси, які викидалися як сміття або на переробку. Бляшанки з-під зеленого горошку, кукурудзи чи корму для котів нам приносять люди, які дізналися  про нашу діяльність вочевидь з соцмереж. Велику партію бляшанок надав нам Благодійний фонд "Міра Help" із міста Суми – всього 5400 шт., і саме їх ми сьогодні використовуємо для встановлення рекорду. Картон також нам приносять люди, а ще – "Нова пошта", "Розетка", мережа ресторанів, які знаходяться поряд з нами. Цікава історія про парафін. Щоб його придбати, ми спочатку збирали кошти, адже парафін недешевий – 1кг коштує 100 грн, і цього кілограма вистачає приблизно на 4 бляшанки. Тобто, досить затратно. Та нас знову виручив уже згадуваний фонд "Міра Help" – привезли цілих 2 тонни. Використовуємо також віск, який приносили здебільшого пасічники, і стеарин, який просто купуємо.

– Сьогодні ви йдете на рекорд з метою перевищити заявлених 2000 свічок. А скільки виготовлено за минулі місяці і куди відправлено?

– До початку боротьби за рекорд ми виготовили і відправили на фронт понад 4500 свічок. Завдяки цьому наші воїни на Херсонському напрямку, у Харківській, Донецькій, Запорізькій областях отримали приблизно 22500 годин тепла. Відправляли також до Слов'янська, Бахмута, розвідницьких підрозділів, Краматорська – і це ще неповний перелік. Логістика здійснюється за схемою 50 на 50, якщо можуть забрати самі замовники – забирають, якщо ні – ми відправляємо свічки "Новою поштою".

І наостанок – трохи статистики. У виготовленні 5359 окопних свічок було задіяно понад 250 небайдужих людей, витрачено 1 тонну парафіну та 482 кв. м картону. За словами  Ігоря Степанюка, за добу виготовлено в два з половиною разу більше свічок, ніж було заплановано.  На заклик студентського профкому КПІ взяти участь у встановленні рекорду відгукнулися десятки людей. Під час роботи відбулося два відключення світла і одна повітряна тривога, було вжито необхідних заходів безпеки, але все це не завадило працювати. І головне – було задоволено дуже багато запитів від військових, адже відразу після встановлення рекорду організатори почали передавати свічки українським воїнам на фронт.

КПІшники встановили рекорд України

Цілу добу студенти, викладачі, співробітники КПІ й волонтери виготовляли окопні свічки. Загалом зробили 5359 окопних свічок!

Рекорд київських політехніків зафіксували в Національному реєстрові рекордів.

Профком КПІ до Міжнародного дня волонтера планує встановити рекорд України (з унесенням до Національного реєстру рекордів) з виготовлення окопних свічок упродовж 24 годин.

⏰ Коли: 3 грудня. Початок о 10:00
📌 Де: Профком студентів (вул. Борщагівська, 144-А)

Мета заходу — зігріти військових і популяризувати ідею волонтерства. Учасникам обіцяють найліпшу компанію, чай і каву, світло, благодійний стрим тощо.

📝 Усі охочі можуть долучитися до рекорду, зареєструвавшись за посиланням.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsJcHF336pD9F-q_pIyGZvb9ktmmT…

Дата події