Наприкінці червня минулого року КПІ імені Ігоря Сікорського підписав меморандум про співпрацю зі новостворюваним у Маріуполі першим в Україні недержавним гірничо-металургійним університетом «Метінвест Політехніка». Третім учасником домовленостей стала надпотужна компанія «Метінвест Холдинг», з якою університет зв’язують давні робочі зв'язки. Навчальні програми нового університету були зорієнтовані на конкретні запити української промисловості. А навчання в ньому мало організовуватися за найперспективнішою нині моделлю дуальної освіті. Одне слово, заснування такого ЗВО стало позитивним прикладом ефективної співпраці влади і великого соціально відповідального бізнесу. Що ж стосується напрямів його співпраці з КПІ, то серед іншого передбачалося і спільне виконання науководослідних, дослідно-конструкторських та інших видів наукових робіт на замовлення підприємств, які працюють у сфері реальної економіки.

Проєкт вражав масштабами. Практично в центрі Маріуполя зводилися сучасний 12-поверховий навчальний корпус, гуртожиток і спорткомплекс. У березні 2021 року університет прийняв перших слухачів. Це були ще не студенти бакалаврату, старт навчання яких був заплановано на вересень 2022 року, а фахівці, які підвищували рівень знань за спеціальностями «Металургія», «Охорона праці та промислова безпека» та «Гірська справа». Тобто університет уже почав працювати.

23 лютого на одному з український телеканалів з’явився сюжет про те, як просувається будівництво кампусу нового вишу в Маріуполі. Але наступного дня почалася війна. І на початку березня внаслідок нещадного ординського бомбардування університет «Метінвест Політехніка» зазнав значних пошкоджень...

Та на цьому його історія не закінчилася. 30 березня в розлогому інтерв’ю Youtube-каналу

«Україна 24» гендиректор компанії «Метіневест» Юрій Риженков розповів і про долю новоствореного вишу. «На сьогодні проєкт не закрито. Ми намагаємося зберегти персонал: більша частина його була евакуйована і продовжує працювати над складанням навчальних програм. Тут важливо розуміти, що Політехніка - це не гарна будівля та не наукові лабораторії, які ми вже замовили. Це насамперед люди, викладацький склад, який ми збирали по крихтах. І це дуже непросто - адже багато викладачів поїхали з країни, бо не було попиту на ці спеціальності. Ось цей кістяк ми змогли зберегти», - наголосив він. І додав: «Нині, швидше за все, набрати перший курс у нас не вийде - хіба що у випадку, якщо вже сьогодні ввечері закінчиться війна, і Маріуполь буде повністю звільнено. Але ми продовжуватимемо курси підвищення кваліфікації, які у нас відбуваються в онлайн-режимі».

Отож університет житиме. Інакше і бути не може, адже після перемоги України в цій війні їй будуть дуже потрібні грамотні й освічені інженери. А КПІ та «Метіневест Політехніка» ще працюватимуть над спільними проєктами.