Представниці Київської політехніки взяли участь у саміті "Perspektywy Women in Tech Summit 2022", що 7 і 8 червня відбувся у Варшаві та в режимах онлайн і офлайн зібрав понад 10 тисяч учасниць з 50 країн світу.

На нього з'їхалися посланниці найбільших технологічних компаній (Intel, Google, Orange, Accenture, Electrolux, Allegro, Glovo та ін.) і найкращих технічних університетів Польщі та світу. Честь відкрити цьогорічну зустріч отримав мер Варшави – Рафал Тшасковський. У науковому зібранні взяли участь і близько 100 представниць КПІ ім. Ігоря Сікорського (онлайн і очно). Вони долучилися до дискусій про впровадження новітніх технологій і наукового семінару для жінок-дослідниць. Варто зауважити, що українських студенток, аспіранток і науковиць зустрічали бурхливими оплесками. Їм висловлювали розуміння і підтримку та засуджували війну росії проти України.

Perspektywy Women in Tech

Відомо, що "Perspektywy Women in Tech" є частиною освітнього фонду "Perspektywy Education". Це неприбуткова неурядова організація, яка діє з 1998 року та спеціалізується на підтримці молоді. Заходи для жінок спрямовані на консультування щодо кар'єри, побудову інноваційної екосистеми в Польщі й Європі та широке впровадження інноваційних рішень у сфері STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технології, інженерія, математика). Ідея створення "Perspektywy Women in Tech Summit" виникла у 2017 році, коли проєкт IT for SHE отримав нагороду за найкращу акцію в Європі з розбудови цифрових компетенцій. За ці роки "Perspektywy Women in Tech Summit" стала найбільшою європейською конференцією для жінок у сфері інформаційних технологій.

"Останнім часом кількість жінок у технічній сфері невпинно зростає, – розповідає учасниця форуму, магістрантка ФЛ Христина Галицька. – Тож зустріч у Польщі продемонструвала вагому роль жінок у точних науках та професіях, які пов'язані із технікою". Особливо численними були делегації з Польщі, Азербайджану, Казахстану, України. "Під час саміту ми мали змогу поспілкуватися з представниками найуспішніших міжнародних компаній, зокрема зі співробітниками Accenture, Amazon, Cisco, Corning, Electrolux, Google, HSBC, Infor, Intel, Orange, Bloomberg тощо, – веде далі студентка. – Вони охоче відповідали на наші запитання та залучали до участі в цікавих і пізнавальних конкурсах й інтелектуальних вікторинах". Також учасниці мали можливість відвідати воркшопи, обмінятися ідеями, послухати цікаві виступи професіоналів, спробувати себе в графічному дизайні та подивитися фільми в окулярах віртуальної реальності. Але найголовніше, на думку делегатки, це нові знайомства та спілкування, адже "Perspectywy Womenin Tech Summit" – це захід, що "не лише збагачує знаннями і досвідом, а й дарує нових хороших друзів".

Не менш емоційно згадують про свою участь у роботі наукового зібрання доцентки кафедри технології поліграфічного виробництва ВПІ Надія Талімонова і Тетяна Клименко: "Враження від участі в "Perspektywy Women in Tech Summit" лише позитивні! Дякуємо за можливість долучитися до воркшопів провідних ІТ-компаній, цікавих дискусій щодо освітніх і дослідницьких технологій майбутнього та обмінятися досвідом професійного зростання". Вони також звернули увагу на екоспрямованість заходу та привернення уваги до глобальних проблем зміни клімату.

Perspektywy Women in Tech

Враження від участі в саміті та науковому спілкуванні переповнюють і Олександру Родигіну, фахівця І категорії НТБ:  "Perspektywy Women in Tech Summit 2022" – це, без перебільшень, величезне свято жінок в IT. Блискуча можливість для обміну знаннями, досвідом та поглядами з дівчатами і жінками з інших країн, а також змога насолодитися звичайним живим спілкуванням без кордонів та обмежень – розкіш, від якої ми за останні карантинні роки встигли добряче відвикнути. Направду, перше яскраве враження від саміту накрило мене ще до його початку – у холі хостелу, звідки учасників з України мала забрати волонтерка та провести прямісінько до "Експо ХХІ", що на ці дні став домівкою для "Perspektywy Women in Tech Summit 2022". Коли я спустилася туди, то здалося, наче опинилася на святкуванні Дня вишиванки: десятки гордих прекрасних українок у вишитих сорочках. Це було і несподівано, і абсолютно очікувано та природно водночас".

Далі науковиця розмірковує про розмаїття наукових складових заходу: "Perspektywy Women in Tech Summit 2022" охопив надзвичайно широке коло питань: від способів шукати натхнення та підвищувати свою продуктивність до розгляду впливу новітніх технологій на фінансову сферу, від загальних дискусій про те, що сьогодні жінки можуть зробити для вирішення кліматичних проблем, до зустрічі, присвяченої викликам, з якими стикаються українські ITішниці під час війни".

"Експо-виставка, – додає вона, – ще одне джерело яскравих та дещо еклектичних вражень для всіх, хто брав участь у саміті: оригінальні (інколи – дуже оригінальні!) стенди, змістовне спілкування та несподівані активності. Надзвичайно цікаво та пам'ятно! До речі, дуже приємно було поряд зі стендами Google та інших інтернаціональних гігантів побачити і стенди польських закладів вищої освіти. Це дійсно важливо і дуже правильно".

Учасницям ще належить осмислити побачене й почуте, але в одному вони одностайні: усі отримали чудові враження та корисну інформацію.

Підготувала Надія Ліберт

Міжнародна конференція «Perspektywy Women in Tech Summit 2022»

Європейський проєкт Women in Tech Summit (www.womenintechsummit.pl) започатковано для студенток-програмісток і жінок-фахівчинь у галузі інформаційних технологій. Влітку цього року вже вчетверте відбудеться Міжнародна конференція «Perspektywy Women in Tech Summit 2022».

Очікується участь рекордної кількості учасників - 8300 осіб із 103 країн. Варшавська конференція стане центром дискусії щодо майбутнього технічних і прикладних наук та їхнього соціального впливу, а також внеску жінок в цю життєво важливу сферу. Учасниці матимуть змогу поспілкуватися з керівниками найбільших світових технологічних компаній, удосконалити свої науково-технічні знання.

У межах заходу відбудеться Ярмарок вакансій (Career Fair) для студенток, на якому провідні технологічні компанії представлять актуальні пропозиції з акцентом на підтримку і працевлаштування жінок. Університети і факультети інформатики презентуватимуть свої досягнення та встановлюватимуть контакти з високотехнологічними підприємствами.

Почесна гостя конференції - Європейський комісар з питань цифрової економіки та суспільства пані Марія Габріель.

Польська освітянська фундація Perspektywy разом зі своїми партнерами підготувала гранти, які дозволять українським студенткам і фахівчиням галузі ІТ, взяти участь у конференції безкоштовно.

Отож студентки технічних спеціальностей з України, які вивчають інженерно-технічні дисципліни в одному з українських університетів, планують зробити кар'єру в інформаційно-технологічній сфері й вільно спілкуються англійською, можуть подати заявку на отримання гранту і взяти участь у всіх заходах міжнародної конференції 7-8 червня 2022 року у Варшаві - безкоштовно.

Грант забезпечуватиме:

  • участь у повному обсязі у дводенній конференції;
  • отримання матеріалів конференції;
  • запрошення на вечірній прийом;
  • участь у Ярмарку та налагодження контактів;
  • гарантований трансфер автобусом із Києва;
  • проживання в готелі під час конференції.

Як це працює?

Надішліть нам свою заявку з мотивацією своєї участі в цьому заході. Організатори оберуть на конкурсній основі здобувачок грантів на підставі цих заяв. Кількість грантів обмежена. Про граничний термін подання заявок буде оголошено пізніше. Інформацію про результати відбору здобувачки грантів отримають електронною поштою.

Контакти:

Дата події