В останній день вересня НТБ ім. Г.І. Денисенка відзначила Всеукраїнський день бібліотек. Гасло цьогорічного святкування – "Бібліотека Незламна", безперечно, дуже актуальне в умовах жорстокої загарбницької російсько-української війни. Водночас, саме наприкінці вересня працівники книгозбірні звільняли підвальні приміщення для облаштування там сучасного укриття "Smart Shelter". Адже нині бібліотекарі мають не лише працювати з читачами за усіма традиційними для бібліотеки напрямами, але й забезпечити збереження їхнього життя. Так, власне, як і свого. 

Перший захід у програмі святкування Всеукраїнського дня бібліотек – Бібліоtalk "Бібліотека – розповісти про діяльність НТБ після 24 лютого. Так, колектив бібліотеки продовжував працювати дистанційно для забезпечення студентів необхідною інформацією для продовження їхнього навчання. Водночас продовжувалося консультування дослідників, проводилися освітні та культурні заходи, перевірялися академічні тексти на ознаки плагіату тощо.

Війна загрожує всім. Тому найцінніші стародруки бібліотеки були переміщені у безпечне місце. А власна резервна ІТ-інфраструктура була збережена у хмарному середовищі низки компаній-партнерів КПІ.

Початок травня став періодом повноцінного відновлення діяльності університетської бібліотеки. Поряд із фізичним обслуговуванням користувачів, бібліотекарі продовжували роботу і в дистанційному форматі, адже багато студентів залишили Київ, але продовжили своє навчання.

Попри війну, протягом року було впроваджено чимало змін у різних сферах функціонування НТБ. Але зупинятися на досягнутому у бібліотеці не планують. Що ж далі?

НТБ ім. Г.І. Денисенка відзначила Всеукраїнський день бібліотек

Насамперед, розвиватися. Заради досягнення цього бібліотекарі КПІ взяли участь у проєкті SUCHO ("Saving Ukranian Cultural Heritage Online"), що надає закладам культури вебпростір для зберігання історичного надбання. Крім того, створено архівні копії баз даних книгозбірні (каталог, цифрова бібліотека, електронний архів) та всієї інфраструктури. Саме ці цінні дані тепер додатково зберігаються у хмарі згаданої вище SUCHO.

Пошукова система Каталог+, яку також нещодавно впроваджено, дозволяє користувачам одночасно шукати матеріали за обраною тематикою у багатьох джерелах: серед друкованих видань з фондів бібліотеки КПІ, в електронному архіві ELAKPI, а також у повнотекстових базах вільного доступу arXiv, Hindawi, IntechOpen. Каталог+ став першим таким сервісом в українських університетських бібліотеках.

Сьогодні бібліотека КПІ активно вивчає досвід роботи бібліотеки Шеффілдського університету (Велика Британія). Мова про бібліотечні сервіси для підтримки навчання, викладання, проведення досліджень. Впровадження подібних сервісів у діяльність НТБ сприятиме підвищенню рівня інформаційної грамотності студентів, удосконалюватиме методику використання та розвитку відкритих освітніх ресурсів. 

Бібліотекарі проводили і волонтерську роботу: плетіння маскувальних сіток для потреб наших військових на фронті, допомога у розчищенні від наслідків російської окупації одного з куточків міста-героя України Ірпеня.

Під час цікавої дискусії "Синергія орієнтацій: що робити з бібліотеками після війни" запрошені тимчасово переміщені з Луганщини учасники проєкту "Мандрівна Good library" блогер, журналіст і краєзнавець із Сєвєродонецька Аріф Багіров, блогер із Старобільська Владислав Фесенко, бібліотекарка Сєвєродонецької міської публічної бібліотеки Юлія Біловіцька, віцепрезидентка Української бібліотечної асоціації, директорка Луганської обласної наукової бібліотеки Світлана Моісеєва, а також музикант з гурту "Фіолет" (м. Луцьк) Сергій Мартинюк та інші обговорювали з аудиторією питання викликів і криз, з якими доведеться зіткнутися бібліотекарям та відвідувачам книгозбірень після перемоги України.

На переконання присутніх, досвід бібліотеки КПІ у подальшому може стати у пригоді всім українським колегам. Наприклад, діюча фотовиставка про життя бібліотеки або окремого міста, регіону – це альфа, але далеко не омега у справі залучення нових відвідувачів. Реалізація акції "Шафа новинок", де користувачі мають змогу ознайомитися з новими виданнями та взяти книжку на власний формуляр безпосередньо у холі книгозбірні, – також може бути в активі колег-бібліотекарів. Концертні виступи, літературні читання для аматорів і професіоналів – художників, музикантів, акторів – далеко не повний перелік резервів для створення в сучасних бібліотеках мультикультурного простору. Тобто, арсенал заходів із залучення читачів до бібліотек чималий.

Всеукраїнський день бібліотек 2022

Суголосся думок від учасників дискусії можна висловити в кількох  тезах. Сучасний формат багатьох бібліотек зводиться до пережитків минулого. Удосконалення роботи книгозбірень у недалекому майбутньому залежатиме від потенціалу фахівців, дії яких будуть спрямовані на функціонування бібліотек не за стандартами часів СРСР. Саме це сприятиме виходу українського суспільства з системи колишніх колоніальних цінностей.

А тепер ліричний відступ. На появу у бібліотеці лейтенанта ЗСУ, а у мирний час доцента кафедри конструювання верстатів і машин НН ММІ й колишнього голови профкому студентів КПІ Андрія Гаврушкевича, чекали не лише бібліотекарі, але й колеги-викладачі. Він визволяв Харківщину, воював у Лисичанську, Сіверську, Бахмуті та інших українських містечках і селах. Серйозне поранення змусило побувати у військовому шпиталі. Андрій Юрійович вийшов до мікрофона у своєму військовому однострої. Простота й безпосередність у спілкуванні з присутніми дозволили відчути: він знає, що таке принциповість у судженнях. Зокрема, згадуючи про необхідність проявів благодійності з боку університетського Фонду підтримки Збройних сил України в ім'я майбутньої Перемоги, він наголосив, що вдячний кожному, хто донатить і підтримує фронтовиків.

Захід в НТБ ім. Г.І. Денисенка - виступає А. Гаврушкевич

У святковій круговерті була змога поспілкуватися з головою місцевого профбюро бібліотеки, завідувачкою довідково-реєстраційного відділу Мариною Копійковською. Бібліотекарка, яка працює в НТБ понад 35 років, розповіла про любов до своєї роботи, в якій щодня прагнула та прагне запроваджувати корисні нововведення. Марина Костянтинівна завжди намагалася бути, так би мовити, "вбудованим бібліотекарем" – невід'ємною частиною цілого університетського організму. Тобто, бути фахівчинею, діяльність якої необхідна для різних читацьких груп: студентів, які вивчають конкретну дисципліну, викладачів, будь-якої спільноти в університеті. Адже   саме бібліотекар першим готовий запропонувати правильне рішення, ресурс, послугу. І це дійсно працює.

Отож, університетська бібліотека й надалі залишатиметься невід'ємною частиною науково-освітнього, соціально-культурного життя нашого КПІ як у нинішній воєнний, так і у майбутній переможний час.

НТБ ім. Г.І. Денисенка відзначила Всеукраїнський день бібліотек

Віктор Задворнов

Всеукраїнський день бібліотек

«Шафа новинок», бібліоtalk, книжкова розкрутка — в Бібліотеці КПІ відзначили Всеукраїнський день бібліотек.

На заході розповіли про роботу бібліотеки. Від початку війни вона не припиняла працювати дистанційно для потреб КПІшників і вже в травні знову відкрила свої двері.

Сьогодні Бібліотека КПІ активно вивчає досвід роботи бібліотеки Шеффілду, щоб використати його у своїй діяльності.

30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек

Цього дня Бібліотека КПІ зазвичай підбиває підсумки року, що минув, будує плани на майбутнє. Але цьогоріч у День бібліотек ви дізнаєтесь, як жила Бібліотека КПІ після 24 лютого.

Про послуги й заходи. Про виклики й здобутки, пов’язані з книжковою колекцією. Про підтримку — внутрішню й зовнішню. Про бібліотечну команду.

⏰ Коли: 30 вересня о 14:00
📌 Де: хол 1-го поверху Бібліотеки КПІ

‼️ Для відвідування бібліотеки потрібно мати із собою студентський квиток, перепустку або паспорт.

🎥 Для тих, хто не зможе приєднатися особисто, подія транслюватиметься на YouTube-каналі Бібліотеки КПІ.

https://bit.ly/3RQVKBx

Дата події