У середині листопада в Технічному університеті Габрово (Болгарія) відбулася важлива міжнародна подія – Науково-технічна конференція UNITECH-2021. Захід пройшов у технопарку ТУ Габрово. Цей виш є давнім партнером нашого університету, тож делегація КПІ щороку бере участь у цьому престижному міжнародному зібранні.

Відкрив двадцять перший науковий форум голова оргкомітету, д-р інженерії, проректор ТУ Габрово Пламен Цанков. Через протиепідемічні обмеження іноземні та болгарські учасники для спілкування скористувалися платформою Microsoft teams.

Від КПІ ім. Ігоря Сікорського наукове зібрання привітав проректор з наукової роботи професор Віталій Пасічник, який передав найкращі побажання усьому колективу ТУ Габрово. Він наголосив, що 50 років тому ректори двох інститутів –  проф. Григорій Денисенко від КПІ та проф. Венцислав Христов Маджирскі з болгарської сторони  – скріпили своїми підписами договір про науково-технічне співробітництво, яке триває і донині. Також проректор зазначив, що науковці Київської політехніки щедро діляться досвідом і знаннями зі своїми колегами: зокрема,  в 1975 році в ТУ Габрово (тоді – ВМЕІ Габрово) кафедрою гідравліки завідував доцент Олег Яхно, а з 1977 року Юрій Кузнєцов працював доцентом на кафедрі технології машинобудування і металорізальних верстатів, впроваджуючи нові дисципліни з верстатів-автоматів і верстатів з ЧПК.

У своєму виступі доц. Пламен Цанков наголосив, що попри сучасні виклики й обмеження, у 8 тематичних розділах збірника матеріалів конференції опубліковано 105 тез наукових праць, а автори 41 з представлених публікацій – іноземні вчені з Боснії та Герцеговини, Греції, Литви, Сербії, Туреччини, України.

Також з вітанням до учасників конференції звернувся віцепрезидент Національної АН вищої освіти України, професор ММІ Юрій Кузнєцов: "Дорогі друзі, колеги та всі присутні! Щиро радий нехай навіть у режимі онлайн знову поспілкуватися з вами після невеликої перерви через коронавірус. Вітаю учасників UNITECH-2021 із початком роботи. Бажаю творчої живої дискусії та корисного обміну думками в умовах викликів INDUSTRY 4.0 і наближення INDUSTRY 5.0 для подолання глобальних проблем, що постають  перед людством. Ми, представники старшого покоління, з упевненістю передаємо естафету молодій генерації інтелектуальної еліти, здатної вирішувати складні проблеми сьогодення. Успішної роботи та міцного всім здоров'я!"

Професор Ілля Желєзаров подякував усім учасникам та гостям за позитивну енергію, яку вони дарують форуму, та побажав, щоб двадцять другий форум зібрав усіх учасників у Габрово.

Від України було подано 14 доповідей, зокрема від  КПІ ім. Ігоря Сікорського доповіді представили: О.Ф.Луговський, О.В.Узунов, О.Ф.Саленко, В.А.Тітов, О.М.Яхно, І.А.Гришко, І.В.Ночніченко, А.Д.Лавриненков, А.І.Зілінський, Д.В.Костюк, А.М.Муращенко, Н.К.Злочевська, А.В.Шульга, О.Д.Коваль, А.В.Мовчанюк, аспіранти В.Є.Кривошеєв і Лі Цян та ін.  Від Донецького національного університету ім. Василя Стуса з доповіддю виступив проф. М.І.Прокоф'єв, а від Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля – С.В.Стась, Д.В.Колесніков, А.О.Биченко та ін.

Виступи стосувалися розв'язання поточних проблем, також були запропоновані корисні рекомендації в галузях машинобудування, верстатобудування, гідравліки, автоматизації, пожежної безпеки, мехатроніки тощо. Водночас були обговорені й майбутні спільні з болгарськими вченими теми наукового співробітництва. Учасники конференції відзначили високу наукову значимість доповідей українських вчених, що відповідає спільним науковим інтересам факультетів та інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського й ТУ Габрово.

З великою увагою і зацікавленістю міжнародна аудиторія сприйняла пленарну доповідь д.т.н., професора Стояна Гуцова з ТУ Софії на тему "Аерогелі – нові матеріали з перспективним застосуванням". Варто додати, що програма міжнародної наукової конференції також включала круглий стіл за проєктом "Посилення регіонального співробітництва у сфері відновлюваних джерел енергії для сталого розвитку та зміни клімату, з метою досягнення умов Європейського зеленого плану на Західних Балканах", який фінансується ЮНЕСКО.

На завершення роботи учасники конференції від України подякували керівництву і колегам з болгарської сторони за плідну роботу. Київські політехніки й надалі доноситимуть до світового загалу новітні наукові досягнення, технології й нову техніку. Зв'язки з ТУ Габрово і надалі продовжуватимуться. Вважаю, що навіть в умовах пандемії доцільно підтримувати тісні контакти з університетами-партнерами, це суттєво підвищує авторитет нашого університету на світовому рівні.

Наступна конференція UNITECH-2022 відбудеться 19-20 листопада 2022 року. Охочі взяти участь можуть отримати детальну інформацію на сайті ТУ Габрово.

І.В.Ночніченко,  в.о. зав. каф. ПГМ, к.т.н., чл.-кор. НАН вищої освіти України

Дата події