З 7 по 9 жовтня у КПІ проходила міжнародна конференція EastWest Chemistry Conference 2021. Організувала її Київська політехніка спільно з Турецьким хімічним товариством.

З турецької сторони головував генеральний секретар Хімічного товариства Туреччини — доктор, професор Мустафа Кульха. На урочистому відкритті заходу присутніх привітав проректор з міжнародних зв’язків КПІ Сергій Сидоренко. Також виступили співголови конференції Мустафа Кульха і заступник з наукової роботи кафедри фізичної хімії Георгій Сокольський, завідувачка кафедри фізичної хімії Олена Чигиринець

Українська наука сьогодні активно співпрацює з турецькою: у нас працює доволі багато українсько-турецьких центрів, а сам президент Туреччини є почесним доктором КПІ.

Щороку конференції Турецького хімічного товариства відбуваються у різних країнах. Україна приймала захід у Львові три роки тому, тоді ж вирішили за два роки зустрітися вже у Києві. 2019-го Георгій Сокольський прийняв естафету в Італії. Втім за рік сталася пандемія — і 2020-го конференцію скасували. А цьогоріч конференцію таки провели, щоправда, в онлайновому режимі. Щоб зацікавити українських вчених, запросили до участі у форумі одне з наукових видань, в якому опублікують матеріали доповідей.

«Такі співпраця і заходи є для нас цікавим досвідом, бо в нашій країні все відбувається трохи інакше. Хімічне товариство Туреччини активно діє у різних напрямах: в освітніх питаннях, промислових, у суспільному житті. І вони дійсно зацікавлені у нових зв’язках. Конференція — це величезна школа обміну досвідом між спеціалістами, особливо, коли присутні фахівці світового класу. Ми постаралися залучити тих, хто, на наш погляд, представляє найкращі сили хімічної науки. Це була не просто конференція в зумі, а інтерактивна платформа з різними секціями, що допомагала компенсувати відсутність живого спілкування. І це теж новий і важливий досвід для нас », — каже Георгій Сокольській.

З усім тим додає, що все ж таки наукові конференції найрезультативніші, коли містять складову живого спілкування.

«Це важливо не лише для КПІ — це важливо для хімічної науки. Це потреба в обміні знаннями, у пошуку партнерів, у проведенні досліджень. Одна чи дві людини не можуть проводити якісні складні й багатопланові дослідження. Об’єднання колективів для розв’язання задач завжди продуктивніше, а досягнення цілей — ефективніше. Для цього й призначені такі форуми. До того ж молоді треба набиратися досвіду, спілкуватися з тими, хто вже має великий досвід, — це реальна школа. У офлайновому форматі це, звісно, простіше — ти можеш просто підійти до людини, познайомитися, домовитися про спільні дослідження. Одначе такі конференції потрібні незалежно від умов проведення. Сподіваємося, наступного року зможемо провести конференцію у стінах нашого університету», — зазначає науковець.

Дата події