Уже рік ми вчимося жити  поряд з постійною небезпекою – підступним вірусом. В університеті серед інших завдань особлива увага приділяється безпеці проживання студентів у гуртожитках із дотриманням вимог відповідних законів, постанов та рекомендацій.

Пригадую,  з директором студмістечка Олександром Іщенком ми спілкувалися на початку квітня 2020-го. Становище було дуже напруженим: близько 3 тис. мешканців гуртожитків ще тільки вчилися існувати в умовах загострення епідемічної ситуації, через введення транспортних обмежень на роботу не могли дістатися працівники з передмістя, а потім і кияни. Та попри  вимушені обмеження, адміністрація університету й студмістечка адекватно зреагувала на зовнішні виклики і продовжує ефективно забезпечувати життєдіяльність гуртожитків – їх утримання, обслуговування, експлуатацію на належному рівні, комфорт і безпеку мешканців. Поселення студентів проводилося у суворій відповідності до вимог головного санітарного лікаря України із забезпеченням можливості для дотримання соціальної дистанції й самоізоляції.

На засіданні Вченої ради 15 лютого О. Іщенко звітував про діяльність дирекції студмістечка за 2020 р. Своїм рішенням Вчена рада  відзначила, що у студмістечку успішно виконано покладені на підрозділ завдання в частині належного утримання матеріальної бази й забезпечення її розвитку, а також здійснюється соціально-виховна робота в умовах карантину. 

Тож тепер з Олександром Іщенком ми говоримо про рік, що минув.

– Яким є ваше "господарство" на сьогоднішній день?

– У студмістечку компактно розташовано 20 гуртожитків, розрахованих для проживання більше ніж 12 тисяч студентів. У майновий комплекс входить 150 260 кв. м загальної площі і 73 699 кв. м житлової. Звичайно, непросто підтримувати нормальну життєдіяльність студмістечка, забезпечувати соціально-виховну роботу, безперебійне функціонування інженерних мереж тощо. Обслуговують господарство студмістечка 445 штатних працівників і 154 сумісники.

– Така розвинена  інфраструктура потребує і значних коштів.

– Бюджет студмістечка формується за рахунок оплати студентами послуг за проживання і вартості комунальних послуг. У 2020 р. вони склали 108 713 тис. грн. Основні витрати становили: ремонтно-відновлювальні роботи – 21 803 тис. грн; придбання м'якого та твердого інвентарю – 1 800 тис. грн; комунальні витрати – 35 325 тис. грн; загальногосподарські та інші витрати  –  8 157 тис. грн.

– І як такі витрати позначаються на поліпшенні стану гуртожитків та території?

благоустрій студмістечка КПІ

– Покращення стану гуртожитків є одним з головних завдань адміністрації студмістечка, тому з року в рік ми намагаємося перерозподіляти кошти таким чином, щоб найбільша частка ресурсів спрямовувалася на виконання ремонтних робіт. За останні п'ять років фінансування ремонтно-відновлювальних робіт збільшилося з 5 378 тис. грн до 21 803 тис. грн.

Окрім робіт у гуртожитках, вимагає уваги впорядкування й благоустрій території студмістечка, зокрема ремонт лавок, урн, альтанок. Виконано видалення і обрізку сухостійних аварійних дерев, продовжувалися роботи з упорядкування скверів "Сосновий" та "Поляна".

Адміністрація студмістечка приділяє значну увагу дбайливому ставленню студентів і співробітників до матеріальної бази, виконує значний обсяг робіт з енергозбереження.

– Що можете сказати про енергозберігаючі заходи?

– У 2020 р. в енергозберігаючі заходи було вкладено 2 965 тис. грн, а саме: частково замінено вікна на металопластикові в гуртожитках №№ 13, 15, 20; проведено реконструкцію індивідуальних теплопунктів у гуртожитках №№ 8, 21; світильники і лампи замінюються на більш енергоефективні – світлодіодні; встановлюються реле часу, датчики руху; старі змішувачі замінюються на одноважільні з аераторами тощо.

Систематичне впровадження заходів з енергозбереження дозволяє значно заощадити кошти на комунальні послуги. Зокрема, за шість років вдалося досягти економії: теплової  енергії – на 17%, електричної енергії – на 17%, холодної води – на 21%, природного газу – на 30%.

– Останнім часом багато робиться для усунення порушень та покращення протипожежної безпеки в університеті й студмістечку зокрема.

– На виконання приписів ДСНС України щодо виявлених порушень та задля підвищення рівня пожежної безпеки в гуртожитках у 2020 р. було встановлено протипожежні двері і люки (гуртожитки №№ 1, 4, 6, 7, 10, 13, 14, 18, 20), проведено вогнебіозахист дерев'яних конструкцій покрівель гуртожитків №№ 1, 3, 4, 6, 7, 8, 11, 13, 14; розроблено проєкти систем пожежної сигналізації, оповіщення та управління евакуацією людей в усіх гуртожитках студмістечка, закуплено пожежний інвентар у всі гуртожитки, проведено перезарядку всіх вогнегасників, виконано низку інших робіт. Загальна сума витрат на протипожежні заходи – 2 124 тис. грн.

Вочевидь, для підвищення рівня пожежної безпеки вжитих заходів недостатньо. Встановлення системи автоматичної пожежної сигналізації, системи оповіщення та управління евакуацією людей, а також системи димовидалення потребує значних капіталовкладень, яких, на жаль, університет не має. Тому керівництво університету порушило питання про необхідність додаткового фінансування на виконання протипожежних заходів перед очільниками Міністерства освіти і науки України.

Ми запланували на 2021 рік придбання пожежних кранів, вогнегасників, встановлення протипожежних дверей і люків, вогнезахист покрівлі гуртожитку № 12, переобладнання поверхових дверей у гуртожитках, навчання працівників ППБУ тощо на суму 930 000 грн. За наявності фінансування будемо встановлювати системи пожежної сигналізації, системи оповіщення та управління евакуацією людей у гуртожитках №№ 8, 15, 16, 18, системи димовидалення в гуртожитках №№ 16 та 18.

– Діяльність адміністрації студмістечка спрямована не лише на господарську, а й на соціально-виховну роботу.

– Так, це важливий напрям нашої діяльності. Фахівці з виховної роботи займаються профілактикою правопорушень, прагнуть створити здоровий психологічний клімат у гуртожитках, пропагують здоровий спосіб життя, гармонійний різнобічний розвиток особистості на засадах патріотизму, інтернаціоналізму, толерантності тощо. Перехід на дистанційну форму навчання докорінно змінив звичний ритм життя студентів. На зміну  активним, масштабним заходам прийшли локальні онлайн-зустрічі, ігри, квартирники, корисні статті та навчальні програми, які допомагали студентам адаптуватись до карантинних вимог, правильно розподіляти свій час, не втрачати активності та спілкування.

У 2020 році соціально-виховну роботу було зосереджено на: інформуванні студентів про правила та умови дотримання карантинних норм під час пандемії, проведенні роз'яснювальної роботи як зі студентами, так і з їх батьками, психологічній підтримці студентів, які захворіли на  COVID-19; забезпеченні мешканців, які перебували на самоізоляції, продуктами харчування та засобами першої необхідності; проведенні додаткових інструктажів з питань пожежної безпеки, профілактиці негативних явищ – тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотичних речовин.

Ми провели: 217 інформаційно-профілактичних заходів (створення соціальних сторінок, профілактичні тренінги, корисні статті, профілактика COVID-19);  12 – культурно-розважальних (до карантину), 2 – спортивних, 4 – культурно-мистецьких, 1 – благодійний, 13 – творчих, 15 – навчальних. Кількість індивідуальних звернень студентів – 650.

– Кілька слів, будь ласка, про плани на майбутнє.

– Досвід провідних країн та загальносвітові тенденції свідчать, що майбутнє експлуатації комплексів із житловими приміщеннями пов'язане з впровадженням основних положень концепції сталого розвитку. Тому частина наших майбутніх зусиль, безсумнівно, повинна лежати в царині налагодження процесів подальшого впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення рівня безпеки, впровадження роздільного збору сміття, зменшення кількості відходів, формування здорового способу життя, зменшення екологічного сліду студмістечка в цілому. На цьому шляху перед нами стоять не тільки виклики, пов'язані з організацією та забезпеченням цього процесу, але й з вихованням та формуванням знань і навичок, а головне, нових звичок  студентів та співробітників стосовно користування цими системами.