24-27 листопада 2020 р. у Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті пройшла найбільша щорічна промислова виставка України – XIX Міжнародний промисловий форум. Ця виставка сертифікована Всесвітньою асоціацією виставкової індустрії (UFI) і входить до переліку головних світових промислових виставок. Учасниками виставки стають  провідні вітчизняні та зарубіжні промислові підприємства та організації, які презентують новітні промислові технології, обладнання, інструмент, послуги.

Невід'ємними складниками  Міжнародного промислового форуму є  спеціалізовані виставки в галузі технологій та обладнання металообробки, ливарного виробництва, зварювання, автоматизованих систем управління технологічними процесами та інші.

Цього року на одному майданчику з Міжнародним промисловим форумом пройшли XII Міжнародна спеціалізована виставка "київський технічний ярмарок – 2020" (машинобудування, металургія, литво, металообробка, інструмент, технології обробки поверхні, компресори, приводна техніка, насосне обладнання, труби, арматура, фільтри, неметалеві промислові матеріали, діагностичні прилади, засоби промислової автоматизації); ІI Міжнародна спеціалізована виставка Лак&Фарба Expo UA – 2020 (лакофарбові покриття та матеріали, сировина, обладнання та технології для їх виробництва, обробка поверхні, тара і упаковка); XII Міжнародна спеціалізована виставка Plast Expo UA – 2020 (технології та обладнання для виробництва й переробки полімерів) і IV Міжнародна спеціалізована виставка Addit Expo 3D – 2020 (технології, обладнання та матеріали для адитивного виробництва та 3D-друку).

Наш університет є постійним учасником форуму понад десять років і завжди представляє на ньому новітні наукові  розробки, інноваційні технічні рішення, в тому числі й зразки техніки. Це сприяє пошуку замовників, просуванню розробок на ринок.

Цього року КПІ ім. Ігоря Сікорського підготував велику експозицію науково-технічних розробок, виконаних науково-педагогічними працівниками Інституту матеріалознавства та зварювання ім. Є.О.Патона, Механіко-машинобудівного інституту, радіотехнічного факультету, Інституту аерокосмічних технологій, факультету електроенерготехнiки та автоматики, факультету електроніки. Крім того, наш університет уперше представив на  виставці розробки студентських інженерних гуртків.

Отож в експозиції КПІ ім. Ігоря Сікорського можна було побачити різноманітні деталі та вузли, отримані з використанням новітніх технологій в галузях обробки металів тиском, литва, зварювання, лазерної обробки, 3D-друку; спортивний болід, макети ракетної установки і "розумного" будинку, безпілотний авіаційний комплекс, пристрої для обробки рідин, стенди для випробувань двигунів, модуль системи автоматичного супроводу низькоорбітальних супутників дистанційного зондування Землі та ін.

Кожний зразок техніки мав цікаві унікальні особливості. Приміром, розроблений на кафедрі конструювання машин робот-розвідник може застосовуватися для спецоперацій, пошуку мін і радіаційної розвідки. Він має колісно-гусеничне шасі, маніпулятор та оснащений системою відеонагляду і прив'язним квадрокоптером. Квадрокоптер – спільна розробка ІАТ та ФЕЛ – може перебувати в повітрі понад добу, нести відеокамеру та різноманітні датчики і застосовуватися для моніторингу промислових об'єктів або для військової розвідки. Розроблена фахівцями РТФ система автоматичного супроводу низькоорбітальних супутників дистанційного зондування Землі дає можливість отримувати інформацію з супутників, скажімо, для потреб  сільського господарства. Нарешті, в експозиції було представлено  справжній перегоновий автомобіль класу Formula SAE, створений членами студентського науково-технічного гуртка "Формула Студент КПІ". В цій машині з готових складальних одиниць – лише двигун і колеса, решта –  рама, кузов, підвіска, гальма та ін. – спроєктовані і виготовлені учасниками гуртка.

Організаторами участі нашого університету у виставці виступили департамент науки та інноватики спільно з департаментом навчально-виховної роботи за інформаційної підтримки Медіалабораторії. Як зауважив проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, експозиція нашого університету виглядала дуже пристойно, що стало результатом спільних зусиль щодо ребрендингу КПІ та закупівлі нового виставкового обладнання. До того ж, КПІ ім. Ігоря Сікорського був єдиним з університетів України, який брав участь у виставці.

Відео про експозицію нашого університету на XIX Міжнародному промисловому форумі, яке підготувала Медіалабораторія,  можна переглянути нижче:

Дата події