26 жовтня весь світ вшановує світлу пам’ять видатного авіаконструктора й творця першого гелікоптера. Цього дня 1972 року в місті Істон (штат Коннектикут, США) відійшов у вічність Ігор Сікорський.

Його життя було сповнене мрій та вміння втілювати їх у реальність. Попри складні випробування долі винахіднику вдалося змінити історію світової авіації.

Бувши студентом Київської політехніки (1907–1911), Ігор Сікорський брав активну участь у роботі вертолітного відділу повітроплавної секції, організованої на механічному відділенні. Водночас молодий інженер розробив і побудував перший вертоліт. Однак спроба піднятися у повітря була невдалою. Тоді молодий конструктор разом з однодумцями – студентами Федором Билінкіним і Василем Йорданом – почав будувати літаки. Вони створили БіС-1 і БіС-2. Трохи згодом Ігор Сікорський уже самостійно збудував літальні машини С-3, С-4, С-5, С-6.

12 грудня 1912 року літак С-6 побив світовий рекорд швидкості – 111 км/год. Цього ж року Ігор Сікорський став головним конструктором авіаційного відділення Російсько-Балтійського вагонного заводу (РБВЗ) у Санкт-Петербурзі. Там злітають у небо багатомоторні аероплани «Гранд», «Руський витязь» та чотиримоторний «Ілля Муромець», який визнали найкращим літаком Першої світової війни.

Зрештою, війна стала переламним моментом і в житті Сікорського. Через загрозу переслідування більшовиками він виїжджає за кордон: спочатку до тодішньої Югославії, згодом до Франції, а звідти — до Сполучених Штатів Америки. Там він утілює свої авіаційні задуми. Конструкторським талантом Сікорського цікавились великі американські корпорації, а вже 1923 року він створив свою компанію — Sikorsky Aeroengineering Corporation. Одразу знаменитими стали його літальні човни, що були здатні сполучувати міста без злітно-посадкових смуг. А справжньою легендою стала чотиримоторна амфібія S-40, яка перевозила 40 пасажирів на відстань до 800 км, а 24 пасажири – на 1 500 км.

Здобувши успіх у будуванні літаків, конструктор повернувся до своєї давньої мрії — гвинтокрила. У вересні 1939 року вчений сам випробував експериментальний вертоліт VS-300 (S-46), а вже 1942-го його гелікоптер XR-4 (VS-316) взяла на озброєння армія США.

Друга світова війна стала іспитом, який авіатехнік Ігор Сікорський склав на відмінно. Відтоді Sikorsky Aeroengineering Corporation стала визнаним лідером не лише у США, а й у світі. Черговим здобутком компанії став гелікоптер S-55, який 1952 року вперше у світі здійснив трансатлантичний переліт. Останнім із гвинтокрилів, який розробив особисто Сікорський у 1954–1955 роках, був S-58.

Відійшов у вічність Ігор Сікорський на 83-му році життя — 26 жовтня 1972 року – уславленим на весь світ авіаконструктором, якого ще за життя нарекли батьком гелікоптера.

Ми пишаємось, що саме Київська політехніка відкрила молодому талантові можливості набиратися знань і здобувати конструкторські навички. Саме тому з 2016 року КПІ називається на честь Ігоря Сікорського — видатного авіаконструктора 20 століття.

Дата події