У жовтні українська наукова спільнота вшановує пам’ять Михайла Пилиповича Кравчука. 12 жовтня минуло 128 років від дня його народження. Постать цього вченого посідає особливе місце в когорті славетних науковців Київської політехніки, адже тут Михайло Кравчук викладав вищу математику з 1921 року та був завідувачем кафедри вищої математики (1934–1938). У КПІ працювали його найкращі учні: Ю. Д. Соколов, О. С. Смогоржевський, В. А. Зморович та інші.

Унікальність математичного таланту Кравчука полягала в його здатності аналізувати складні питання в різноманітних розділах математики, фізики, історії, хімії, методики математики. До сьогодні у світовій науковій спільноті послуговуються такими поняттями, як «многочлени Кравчука», «моменти Кравчука», «осцилятори Кравчука».

Математичні праці Михайла Кравчука взяв за основу Джон Вінсент Атанасов під час створення першого у світі електронного комп'ютера.

Михайло Пилипович був творцем першої української наукової математичної школи та популяризатором її ідей. Він об’єднав довкола себе потужний колектив українських математиків, серед яких було багато його учнів. Смілива патріотична позиція та любов до Батьківщини обернулися для Михайла Кравчука репресіями та засланням. 9 березня 1942 року видатний учений загинув у колимських таборах.

Ім’я Михайла Кравчука реабілітували лише 1956 року У 1990-х завдяки праці професора кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей ФМФ КПІ, доктора фізико-математичних наук Ніни Вірченко постать Михайла Кравчука отримала гідне вшанування. Його ім’я повернули у перелік дійсних членів Академії наук України. ЮНЕСКО визнала Михайла Пилиповича Кравчука видатним науковим діячем.

КПІ провів 18 міжнародних наукових конференцій імені академіка М. П. Кравчука. На території університету 20 травня 2003 pоку встановили пам’ятник науковцю. Щороку найкращих студентів ФМФ Київської політехніки нагороджують стипендіями імені цього видатного математика.

Дата події