7 вересня 2020 року під головуванням Михайла Ільченка відбулося засідання Вченої ради університету. Засідання проходило в онлайн-режимі у два етапи.

На початку засідання члени Вченої ради вшанували хвилиною мовчання пам'ять двох видатних політехніків – академіків НАН України Бориса Патона і Віктора Бар'яхтара.

У першій частині, яка тривала з 10-ї до 11-ї години, було розглянуто два основних питання та конкурсні справи.

Першим було заслухано питання про початок нового навчального року. Доповідав ректор Михайло Згуровський. Він повідомив про нові форми проведення зібрань та засідань, перетворення у вітчизняній  системі вищої освіти загалом і в нашому університеті зокрема, наукову атестацію ЗВО, Стратегію розвитку університету та напрями його реформування. Також було надано інформацію про основні функції системи електронного документообігу КПІ ім. Ігоря Сікорського "Мегаполіс" і представлено цьогорічні результати прийому до університету. Окрім того, Михайло Згуровський озвучив основні напрями функціонування та роль платформи "Сікорський" та "Електронного кампусу" у проведенні дистанційного навчання. Він також поінформував про джерела та обсяги фінансування науково-інноваційної діяльності університету та результати міжнародної діяльності. Наприкінці свого виступу ректор окреслив головні завдання на 2020/2021 н.р.

Затим було розглянуто питання щодо організації роботи вчених рад університету, інститутів і  факультетів у період карантину. Голова Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Ільченко акцентував увагу на можливості проведення засідань вчених рад в онлайн-форматі з перервою на очне і  таємне голосування.

Після цього було розглянуто конкурсні справи: обрання на посади завідувачів і професорів кафедр (доповідав начальник департаменту якості освітнього процесу Олексій Жученко), рекомендації до присвоєння вчених звань (доповідала вчений секретар Валерія Холявко) та обрання лічильної комісії для проведення таємного голосування та затвердження результатів підрахунку голосів (доповідав голова Вченої ради Михайло Ільченко).

Далі було оголошено перерву для проведення таємного голосування в залі засідань Вченої ради (1-й корпус).

О 15:00 в онлайн-режимі розпочалася друга частина засідання.

Перший проректор Юрій Якименко доповів про організацію освітнього процесу в університеті та підсумки прийому на І курс. Він повідомив про основні засади організації навчального процесу в дистанційному режимі, надав поточні підсумки вступної кампанії 2020 року, підсумки прийому до аспірантури та докторантури. Також перший проректор представив алгоритм організації початку освітнього процесу на І курсі та розповів про процедуру проведення самоаналізу діяльності кафедр.

Після цього було розглянуто питання про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору або обрання за конкурсом при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників та укладання з ними трудових договорів (контрактів). Перший проректор Юрій Якименко, який доповідав і з цього питання, звернув увагу присутніх на зміни в правилах проведення конкурсного відбору.

Далі було заслухано питання про увічнення в КПІ пам'яті видатних діячів науки і техніки Бориса Патона та Віктора Бар'яхтара. Доповідав голова експертно-правової комісії Вченої ради Володимир Ванін. Вчена рада ухвалила рішення розмістити скульптурні портрети Бориса Патона в галереї видатних політехніків у першому корпусі, залі Адмінради та Державному політехнічному музеї при КПІ ім. Ігоря Сікорського; встановити на території університету пам'ятник та меморіальну дошку на будинку  № 5, де народився видатний український вчений, та присвоїти ім'я Бориса Патона Державному політехнічному музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського. Пам'ять Віктора Бар'яхтара буде увічнено встановленням меморіальної дошки  на корпусі № 7, де міститься  фізико-математичний факультет КПІ, першим деканом якого він був.

Насамкінець відбулося затвердження результатів підрахунку голосів та розгляд поточних справ, серед яких були питання про вдосконалення організаційної структури департаменту економіки і фінансів, зміни до Положення про Фонд розвитку, відкриття докторантури зі спеціальності 261 "Публічне управління та адміністрування", затвердження оновлених освітніх програм та створення спеціалізованих вчених рад для захисту дисертаційних робіт на здобуття ступеня доктора філософії. Окрім того, було рекомендовано до друку низку періодичних наукових видань університету, підручників та монографій.

Валерія Холявко, учений секретар КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події