Делегація представників університетів і неурядових організацій Словаччини відвідала 27 листопада КПІ ім. Ігоря Сікорського. До її складу входили проректор Технічного університету Кошице Ярослав Порубен, проректор університет Павла Йозефа Шафарика в Кошице Габріел Семанісін, декан факультету управлінських наук та інформатики Жилінського університету Еміл Кршак, віцепрезидент Асоціації ІТ Словаччини Маріо Леловськи, директор Українсько-Словацького центру Галина Лакуста та інші.

Представляв членів делегації київським політехнікам Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні п. Марек Сафін. Це був його перший візит до КПІ, тож був він не лише суто діловим, але й ознайомчим.
Після того, як гости оглянули історичну частину кампусу КПІ та експозиції Державного політехнічного музею, з ними зустрілися перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко, заступник керівника департаменту міжнародного співробітництва КПІ Євген Поліщук, декан факультету інформатики та обчислювальної техніки Сергій Теленик, заступниця декана факультету прикладної математики Євгенія Сулема та начальниця відділу академічної мобільності департаменту навчально-виховної роботи Олеся Лубянова.
Учасники зустрічі обговорили можливості та умови співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського з університетами Словацької Республіки. Серед головних напрямів такої співпраці – академічна мобільність і започаткування програм подвійного диплому, насамперед у галузях комп’ютерних наук і кібербезпеки. Окрім того, цікавими як для науковців КПІ ім. Ігоря Сікорського, так і для їхніх словацьких колег є співробітництво в проєктах за Програмою Європейського Союзу «Горизонт 2020» та спільна участь у конкурсах на отримання грантів для участі в проєктах наступної Програми ЄС – «Горизонт Європа».
Представники словацьких університетів розповіли про власний позитивний досвід співробітництва їхніх вишів з українськими ЗВО. Утім, такий досвід є і в нас – зі словацькими науковцями та освітянами київські політехніки співпрацюють ось уже 20 років. Про наші спільні напрацювання нагадав присутнім Юрій Якименко. Він також розповів про умови, за якими реалізуються програми подвійного диплома з університетами інших країн у КПІ. Однією з головних є обов’язкове повернення осіб, які отримали дипломи КПІ та іноземних університетів, до України. Другою, але не менш важливою умовою, є укладення прямих договорів з університетами, в яких проводитиметься навчання за такою моделлю.
Насамкінець учасники зустрічі домовилися підготувати пропозиції щодо подальшої співпраці й обмінятися ними для взаємного узгодження.

Дата події