Таку назву мала щорічна Всеукраїнська студентська наукова конференція, якою 20 листопада завершилася низка заходів кафедри української мови, літератури та культури ФЛ з нагоди Дня української писемности та мови. 

Пленарне засідання відкрила завідувачка кафедри доцент Олена Петрівна Онуфрієнко. Вона відзначила символічність проведення заходу саме напередодні Дня Гідності в Україні – дня, що назавжди змінив історію країни. А ще вона зосередила увагу учасників конференції на важливості вивчення і плекання української культури  та мови, які ідентифікують націю, роблять її гідною та незалежною.

З музичним привітанням до присутніх звернулася магістрантка Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського, бандуристка Маріанна Волкова – вона виконала віночок українських народних пісень. 

Доброю традицією заходу стало нагородження переможців Міжнародного мовно-літературного конкурсу студентської молоді імені Тараса Шевченка та Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, які передували конференції. Ними стали: Антон Цибульник (ФТІ), Катерина Біляченко (ІПСА), Надія Касянчук (ФБТ), Дар'я Табунщик (ІПСА), Юлія Ковтун (ФЛ), Мирослава Шенгер (ФММ),  Софія Потапенко (ФСП), Дарина Парчевська (ФЛ), Анастасія Корочева (ФБТ). Ці студенти продовжать участь у міському етапі, представляючи рідний виш.

 Найактивнішою в усіх заходах стала першокурсниця ФММ Мирослава Шенгер. Це вже не перша її перемога: неодноразово студентка посідала призові  місця на районних конкурсах у рідній Полтаві, була "бронзовою" призеркою олімпіади з української мови у Білій Церкві та двічі виборола третє місце на конкурсі імені Тараса Шевченка. Мирослава серед небагатьох випускників середньої школи цьогоріч на ЗНО отримала найвищий бал 200 з української мови. Про своє захоплення рідною мовою Мирослава написала так: "Для мене мова – це чарівна пісня, що супроводжує з дитинства, для мене вона пахне травневими дощами, яблуками в нашому саду; вона спогад про маленьку батьківщину, про маму, якій я завдячую усіма своїми знаннями та вміннями". А ще вона пише вірші і вже має власну збірку поезій. А ще вона мріяла навчатися в КПІ, і мрія її здійснилася!

Продовжили роботу конференції виступи її учасників. Усі схвильовано слухали Тетяну Леонідівну Шептицьку, заступницю директора історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили". Тема її доповіді  – це  трагічна сторінка в українській історії, відома під назвою "Великий терор". Це був час, коли Україна втратила тисячі життів, серед них і дуже відомих діячів – представників тодішньої інтелігенції: письменника Михайля Семенка, очільника церкви Василя Липківського, музиканта Василя Верховинця, художника Миколу Івасюка та ін.

Серед доповідачів на пленарному засіданні були й студенти Національного університету біоресурсів та природокористування України: Софія Іщик та Валерія Філіппенкова. Вони виступили з науковою розвідкою "Концепт сорому та його репрезентанти в українській лінгвокультурі", Евеліна Линник та Анастасія Королюк – "Наукова комунікація як модель взаєморозуміння і співпраці в науковому середовищі". Про "Шевченківські ремінісценсії у творчості Наталії Баклай" йшлося в доповіді студентки КПІ ім. Ігоря Сікорського Мирослави Шенгер (ФММ); про внесок Пантелеймона Куліша в розвиток української мови та перекладацтво доповіла Рената Весельська (ФЛ); з доповіддю "Сучасні студентсько-учнівські забобони та ритуали" виступила Анна Корж (ФПМ); "Міжкультурні варіації ввічливості" – Юлія Бондарчук (ФПМ); "Функціонування української мови в засобах масової комунікації" – Анастасія Верблюд (ФЛ); "Культурна політика і сучасність" – Анастасія Вишневська (ФММ); "Діалект як прояв мовної індивідуальності колективу" – Анастасія Бабич (ФЛ).

Учасники мали змогу презентувати свої роботи  в секціях  "Культура українського народу: історія та сучасність";  "Українська етнокультура і міфологія";  "Сучасні виміри українського мовного простору"; "Українське та світове письменство: від давнини до сьогодення" та "Українська культура і міжкультурна комунікація".

Інф. оргкомітету конференції

Дата події