11–12 грудня в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов тренінг "Підготовка проєктних пропозицій у Програмі "Горизонт 2020".

Його організаторами виступили Національні контактні пункти при КПІ ім. Ігоря Сікорського за тематичними напрямами "Інформаційні та комунікаційні технології" і "Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали", структури, підпорядковані проректору з наукової роботи, та департамент міжнародного співробітництва університету.

На тренінг було запрошено вчених та команди, які мають власні проєктні ідеї. Для участі в ньому зареєструвалися 33 особи. Дві третини з них представляли КПІ, а решта – інші заклади вищої освіти. Учасники тренінгу були ознайомлені з базовими поняттями та практиками щодо підготовки проєктних пропозицій в межах Програми "Горизонт 2020".

Науковці та спеціалісти Національних контактних пунктів при КПІ ім. Ігоря Сікорського Сергій  Шукаєв, Ольга Сулема та Анжела Пятова представили доповіді "Програма Horizon 2020 – структура, умови участі, типи проєктів, рівні технологічної готовності", "Практика роботи із сайтом Європейської комісії Funding & Tenders Portal. Реєстрація на сайті", "Пошук партнерів. Формування консорціуму проєкту", "Розроблення проєктної ідеї. Проєктна пропозиція: підготовка і складання. Розроблення кошторису витрат та бюджету проєкту. Визначення очікуваних результатів виконання проєкту", "Оформлення проєктної пропозиції. Процедура подання заявки. Експертна оцінка. Питання захисту прав інтелектуальної власності. Основні помилки при розробці проєкту".

 "Цей тренінг уже не перший. Скажімо, перед ним ми проводили Інформаційні дні, – розповідає керівник Національного контрольного  пункту при КПІ ім. Ігоря Сікорського за напрямом "Інформаційні та комунікаційні технології" Сергій Шукаєв. – А от тренінг з написання проєктної заявки було проведено вперше. Розпочинається останній рік Програми "Горизонт 2020",  в ній  є ще багато конкурсів, у яких можна взяти участь. Ми із задоволенням можемо відзначити, що у тренінгу взяли участь не тільки викладачі, а й багато молоді – аспіранти, асистенти, молодші наукові співробітники. Підготовка проєктних заявок вимагає, насамперед, знання англійської мови, а молодь непогано її знає, до того ж, молодь більш мотивована порівняно зі старшим поколінням.

Сама  Програма "Горизонт 2020" є  дуже конкурентною. Участь у ній  свідчить про відповідний статус університету й про те, що рівень науковців КПІ дозволяє їм брати участь у міжнародних проєктах. Нині лише 21 український університет бере участь у Програмі "Горизонт 2020" – це тільки  7% від усіх вишів країни. Науковці КПІ працюють у чотирьох проєктах за цією Програмою. За цим показником ми поки що займаємо 3-тє місце. Нас випереджають лише  Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (7 проєктів) і Харківський аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" (6 проєктів).

У 2021 році стартуватиме нова програма Європейського Союзу. Вона вже має назву "Горизонт  Європа" і діятиме з 2021 по 2027 рік. При цьому, якщо бюджет Програми "Горизонт 2020" складає 80 млрд євро, то з 2021 року він сягне 100 млрд євро. Вкрай необхідно, щоб якомога більше людей брали участь у підготовці проєктних заявок, виконанні проєктів задля набуття досвіду, розширення  контактів із зарубіжними партнерами і показували, що КПІ – це гідний партнер у цих проєктах".

Дата події