Обмін досвідом, цікаві воркшопи, надактуальні теми та посиденьки під живу музику – все це об’єднує 1-й Міжнародний студентський форум A.G.E. – Active Generation Evolution, який проходить цими днями в КПІ. Захід об’єднав понад 40 учасників з різних країн світу. Це студенти, які завітали до України з навчальних закладів Польщі, Білорусі, Молдови, Естонії, Азербайджану, студенти КПІ з різних країн, а також студенти інших українських вишів.

Організатори – Студентська рада КПІ – підготували насичену дводенну програму. Перший день присвячений воркшопам, які об’єднують різноманітні теми: інтернет речей, кібербезпека, публічні виступи. Серед спікерів – представники компаній Lifecell, Global logic, Школи ораторського мистецтва. Окрему увагу приділили мандрам: про них захопливо розповів Олександр Ткачинський, за плечима якого тисячі кілометрів автостопом країнами Європи та Азії.

«Амбітний форум з амбітною назвою»

Перший день форуму розпочався з урочистого відкриття та промови ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайла Згуровського. Зокрема, він відзначив актуальність цього заходу для університетського життя.

«Це чудова ідея для нас, для наших студентів. Я впевнений, що наші студенти будуть дуже зацікавлені почути представників різних країн, різних культур. З іншого боку, нашим студентам є що сказати представникам інших країн та інших університетів», – зазначив пан Згуровський.

Він упевнений, що новий форум дуже цінний для студентства, а абревіатура AGE відбиває сучасний формат і тематику заходу. «Мені дуже подобається ініціатива наших студентів започаткувати такий амбітний форум з амбітною назвою Active Generation Evolution. На ньому обговорюватимуть різні актуальні теми: виклики перед молоддю у сучасному світі, життя молоді, майбутню кар’єру і все те, що цікавить молодь. Я вражений тим, що на перший форум зголосилися студенти з 15 університетів та з 13 країн світу», – каже ректор.

Організатори форуму зізнаються, що заходу передувала потужна та досить довга підготовка, яка врешті-решт забезпечила гідний результат.

«Торік ми відвідали форуми в Мінську та Варшаві й вирішили організувати щось подібне у себе вдома. Адже багато наших студентів зацікавлені в цьому: вони можуть не спати ночами, придумувати ідеї, вигадувати назви для форуму. Рік тому ми розпочали підготовку, і якось все закрутилося. Ми залучили дуже багато людей до організації й ось нарешті отримали результат», – розповідає голова міжнародного відділу Студради КПІ Емма Недзведська. Вона впевнена: форум розвиватиметься, і у наступні роки приваблюватиме ще більше студентів з різних країн. За словами студентки, основна його мета – популяризувати КПІ та заходи, які в ньому відбуваються, а також будувати на основі співпраці між університетами дійсно міцні персональні контакти між студентами з різних країн.
Тож більшу частину організації форуму взяли на себе студенти. Адміністрація університету допомагала переважно у технічних і документальних аспектах.

«Це надзвичайно велике досягнення, коли студенти самостійно організують міжнародний форум студентства. Звісно, представники адміністрації ходили на засідання оргкомітету, але ми опікувалися здебільшого технічною допомогою, документальним супроводом. Я вважаю, студенти добре попрацювали: останні два тижні вони тут днювали й ночували. Тому враховані всі аспекти організації», – розказує про підготовку форуму проректор з навчально-виховної роботи Наталя Семінська. За її словами, форум дає можливість налагодити міжнародні зв’язки між студентами, створити спільноту, що продукуватиме нові ідеї. А ще – об’єднати інтереси молоді та старшого покоління: «Вони ставлять важливі питання, які хвилюють молодь, і ми, як старше покоління, бачимо, що для них важливо, і „підтягуємося“».

Перші враження: український Оксфорд

Учасники форуму з першого дня поринули в атмосферу КПІ.

Ще до початку воркшопів та розважальних вечірніх заходів іноземні студенти поділилися враженнями від візиту до Київського політеху.

Всі очікувано у захваті від архітектури університету. Селфі біля першого академічного корпусу – візитівки КПІ – стало вже мастхев для кожного відвідувача. До речі, запостивши фото у соцмережах, можна трохи помістифікувати френдів.

«У мене подруга навчається в Києві. Одного разу, переглядаючи її сторіз в Інстаграмі, я був упевнений, що вона постить його з Оксфорду. Проте вона сказала, що це КПІ», – розповідає учасник форуму Владислав Скопюк, другокурсник Білоруського національного університету. В Україні він частий гість і навіть уже вільно спілкується українською, але до Політеху приїхав уперше. Його приваблюють українська гостинність і київські краєвиди, тож у перший же вечір Владислав пройшов понад 40 тисяч кроків, гуляючи містом.

Студент-третьокурсник Молдавського державного університету Володимир Койцан в Україні теж не вперше. З КПІ та його студентами познайомився під час спільних заходів і цьогорічного візиту до друга з Київського політеху. Серед перших найяскравіших вражень від студмістечка Володимир також відзначає архітектуру.

«Мені подобаються ці будівлі кінця 19-го століття, вся атмосфера тут ніби переносить у ту епоху. Сучасні будівлі не справляють такого ефекту», – каже студент. Для нього міжнародні форуми не в новинку, у своїй альма-матер він дотичний до організації подібних заходів. Тому зусилля студентів-організаторів оцінює, сказати б, з професійного погляду. «Я розумію, які в організаторів можуть бути проблеми й нестикування, але поки ще їх не спостерігав», – зазначає Володимир. І жартує, що тут неможливо ні загубитися, ні навіть втекти від організаторів: «Я хотів прогулятися Києвом самостійно, але мені почали дзвонити волонтери з оргкомітету, питати, де я, пропонувати скласти мені компанію».


Своїми враженнями поділилася з нами Анна Краснікова з Технічного університету Таллінна – міста, яке також славиться давньою архітектурою: «Передовсім в очі впадає дуже незвичайна будівля. У нас в навчальних закладах таких будівель мало – вони переважно адміністративні». Вона високо оцінила роботу організаторів, масштабність заходу й програми, які пропонує КПІ для студентів, зокрема програму Еразмус. Схожими є й очікування від форуму: знайомство з країною та навчальним закладом, налагодження зв’язків зі студентами та перспектива майбутньої співпраці.
Дата події