У 1999 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила Всесвітній тиждень космосу щорічним святом. Оскільки науковці різних країн пропонували різні дати: від 4 жовтня (запуск першого штучного супутника Землі в 1957 р.) до 10 жовтня (набуття чинності Договору про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору), було прийнято рішення святкувати Всесвітній тиждень космосу 4–10 жовтня . Нині це найбільший захід, присвячений питанням пропаганди, освіти та поширення знань про дослідження космосу. Проходять лекції, конференції, демонстрація наукових кінострічок, тематичні виставки, презентації, що сприяють міжнародному співробітництву та формуванню майбутніх фахівців у цій галузі.

Щороку визначається тема для висвітлення певних аспектів космічної галузі.  У 2017 р. – "Досліджуючи нові світи в космосі", у 2018 р. – "Космос об'єднує світ", у 2019 р. – "Місяць: дорога до зірок".

Науковці Державного політехнічного музею при КПІ ім. Ігоря Сікорського щорічно беруть активну участь у відзначенні Всесвітнього тижня космосу. Торік, серед іншого, взяли участь у телепрограмі "Згадати все. Перший штучний супутник Землі"; в Астрономічній обсерваторії КНУ ім. Т.Шевченка прочитали лекцію "Жінки в космосі. Перші кроки"; провели Всеукраїнський тренінг "ЛЕГО космічний" (навчання тренерів First Lego League); конференцію, присвячену запуску першого штучного супутника Землі; відвідали Музей космонавтики ім. С.П.Корольова в м. Житомир та ін.

Не менш насичено пройшов у ДПМ Всесвітній тиждень космосу і у 2019 р. У рамках міського Фестивалю живих історій співробітники музею розповіли про політ у космос першої у світі жінки – Валентини Терешкової. Відвідувачам ДПМ була представлена відеорозповідь про дослідження Місяця та про першу мандрівку на Місяць. Велику зацікавленість відвідувачів у Відділі авіації і космонавтики ДПМ викликав глобус Місяця, де позначено місця висадок місячних експедицій та можна роздивитися зворотний бік цього супутника Землі. Співробітники ДПМ спілкувалися з відвідувачами про значення освоєння Місяця та природні особливості його поверхні.

Серед відеоматеріалів, представлених широкому загалу у стінах Державного політехнічного музею, був відеозвіт з круглого столу, присвяченого загибелі Ю.О.Гагаріна, який відбувся в ДПМ у липні 2019 року з нагоди візиту до Києва льотчика-винищувача М.Є.Сергєєва. Він особисто спілкувався з командиром ескадрильї, на літаку якої летів Ю.О.Гагарін. Ветеран нині живе в США та продовжує своє розслідування, яке вважає найбільш достовірним.

Також науковці музею розробили тематичний плакат, присвячений першому космонавту незалежної України Л.К.Каденюку, та створили мініекспозицію з бронзовим погруддям Л.К.Каденюка, переданим до музею сином скульптора В.І.Зноби. До Всесвітнього тижня космосу в ДПМ була відкрита експозиція "Історія космонавтики в значках", більшість експонатів якої подарував музею О.С.Болтенко – ветеран космодрому Байконур, зав. відділу авіації і космонавтики ДПМ. Задля більш наочної розповіді про космічні польоти в експозиції музею встановлено вітрину з костюмами, серед яких костюм космонавта П.Р. Поповича та костюм учасника запуску першого космонавта планети.

Для України знаковою подією цьогорічного Всесвітнього тижня космосу став візит американської астронавтки українського походження Гайдемарі Марти Стефанишин-Пайпер. Співробітники ДПМ взяли участь у зустрічах з нею на київських локаціях: 10 жовтня в Інноваційному парку UNIT.City, а 11 жовтня – у Київському планетарії. До цієї події працівниками ДПМ була розроблена та транслювалась у залі космонавтики ДПМ презентація про її життя і діяльність, зокрема про телеміст між КПІ ім. Ігоря Сікорського та Центром управління польотами в Х'юстоні (США) в 2010 р.

Справи доводять, що космос дійсно об'єднує думки, людей, наукові та культурні осередки, міста, і навіть держави. А політ на Місяць – це лише перша сходинка на шляху освоєння інших планет.

Л.С.Баштова,  ДПМ при КПІ ім. Ігоря Сікорського
О.С. Болтенко показує на глобусі Місяця місця висадки місячних експедицій

Дата події