Питанням налагодження ефективної співпраці у сфері науки, освіти і технологій та її перспективам було присвячено бесіду очільників освітньої галузі Литовської Республіки з представниками Міністерства освіти і науки України та керівництвом КПІ ім. Ігоря Сікорського під час їхнього візиту до університету.

Зустріч відбулася 9 жовтня і участь у ній взяли: з литовського боку – директор Департаменту вищої освіти, науки і технологій Міністерства освіти, науки і спорту Литовської Республіки Альбертас Жаліс, член Комітету з гуманітарних та соціальних наук Науково-дослідної ради Литви, професор Університету Миколи Ромеріса Даріюс Бейноравічюс, представник Посольства Литовської Республіки в Україні Саулюс Лабутіс та інші; з боку Міністерства науки і освіти України – начальник відділу міжнародних науково-дослідних програм і проєктів головного управління науково-технічного розвитку директорату науки МОН Андрій Остапенко та представниця відділу міжнародних науково-дослідних програм і проєктів головного управління науково-технічного розвитку директорату науки МОН Тетяна Шевцова; від Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» – проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Юрій Сидоренко, заступник керівника департаменту міжнародного співробітництва, начальник відділу міжнародних проектів Сергій Шукаєв та інші.

Учасники розмови обговорили бачення механізмів розв’язання проблем захисту інтелектуальної власності університетів; досвід обох країн в адаптації програм підготовки майбутніх інженерів до вимог сьогоднішнього дня; нові можливості, які отримала литовська вища школа після приєднання країни до Європейського Союзу, а також потенціал реалізації спільних українсько-литовських науково-освітніх проєктів тощо. Звісно, розмова стосувалася й співпраці литовських колег з КПІ ім. Ігоря Сікорського. Про науково-освітні контакти київських політехніків з університетами Литовської Республіки розповів Сергій Шукаєв. Він, до речі, нагадав, що напередодні зустрічі в Київській політехниці, під час 8-го засідання двосторонньої українсько-литовської Комісії зі співробітництва у сфері науки та технологій було затверджено перелік з 12 спільних наукових проектів, які литовські та українські науковці виконуватимуть у 2020-2021 роках. Один із цих 12 проектів, обраних з-поміж 72 пропозицій від 53 вишів, 18 наукових установ та однієї лабораторії, – це проєкт КПІ ім. Ігоря Сікорського та Вільнюського технічного університету ім. Гедімінаса «Дослідження та розробка надлегких високотемпературних (до 1400° С) теплозахисних матеріалів з використанням промислових відходів».

На запитання представника прес-служби університету, які ще напрями для започаткування спільних з КПІ досліджень могли б зацікавити литовські технічні виші, очільник литовської делегації відповів: «Я не можу говорити про деталі, оскільки відповідальність за оцінювання та вибір проєктів лежить на нашій науковій раді. Але, якщо казати про мою точку зору як представника Міністерства освіти, науки і спорту, зауважу, що ми маємо два потужних технічних університети – Вільнюський і Каунаській – для яких ми повинні були б організувати зустріч з українськими колегами у форматі «face to face», тобто «віч-на-віч», щоб самі науковці могли представити одне одному свої можливості й сильні сторони. Завдяки співпраці з європейськими партнерами наші університети отримали нове обладнання, можливості їхні розширилися, і я думаю, що цим могли б користуватися і наші друзі та партнери для започаткування і розвитку спільних досліджень».

На фото: гості з Литовської Республіки та представники МОН разом з Сергієм Сидоренком та Сергієм Шукаєвим біля пам’ятника Ігорю Сікорському

Дата події