Ті, хто лише чув про 3D-друк, але не уявляв, що це, а також усі, хто цікавиться сучасною технікою, мали змогу на власні очі побачити можливості цих технологій на фестивалі "RepRapUA", який пройшов у Науково-технічній бібліотеці КПІ в неділю 5 жовтня.

3D-друк впевнено завойовує позиції у виробництві та науці. Такі технології використовують у багатьох сферах, починаючи з медицини, автомобільного виробництва, ювелірної справи та закінчуючи харчовою промисловістю та будівництвом. Утім, їхній розвиток в Україні рухається доволі повільно, тож потребує популяризації.

Участь у фестивалі взяли представники різних регіонів України, а також студенти і викладачі 7 факультетів та інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського. Фестиваль проходив у форматі "show&tell", тобто передбачав активне спілкування між учасниками та відвідувачами заходу.

Інженери, аматори та професіонали продемонстрували свої напрацювання й подивували відвідувачів принтерами власного виробництва та роботою на них. Серед експонатів, розгорнутих на двох бібліотечних поверхах, були надруковані на 3D-принтерах кондитерські вироби, моделі з титану, гіпсу, металу та інших матеріалів. Глядачі могли побачити, як застосовувати 3D-друк для розваг, повсякденного життя, бізнесу, науки, освіти тощо. У межах "RepRapUA" було проведено і лекційну панель, під час якої мова йшла про 3D-друк як рушійну силу в науці, обговорювали й тренди індустрії 3D-друку.

Організаторами фестивалю виступила Громадська організація "МейкерХаб" за підтримки Бібліотеки КПІ, лабораторії Lampa, компаній Atmosphere, Plexiwire, Monofilament, відділу STEM-освіти Державної наукової установи "Інститут модернізації змісту освіти", компаній "Екструзія в русі", "Червона Хвиля", SoftiCo, а також Міністерства освіти і науки України.

Дата події