17 вересня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав директор Турецького центру ім. Юнуса Емре в Києві при Посольстві Турецької Республіки в Україні Ендер Коркмаз.

З гостем зустрілися проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, заступник проректора з міжнародних зв’язків Ксенія Юдкова, директор Центру культури і мистецтв КПІ Михайло Галушко, заступник директора Нуково-технічної бібліотека КПІ Світлана Зуєва, заступник декана теплоенергетичного факультету Олена Некрашевич та інші.

Учасники зустрічі обговорили питання співпраці та можливі її нові форми на основі вже накопиченого досвіду співпраці КПІ з Посольством Турецької Республіки в Україні та Турецькою агенцією зі співробітництва та координації ТІКА в Україні. Про цей досвід розповів гостю Сергій Сидоренко. Він наголосив, що співпраця з Туреччиною є одним із пріоритетів міжнародної діяльності університету. Сергій Сидоренко також повідомив, що за два останніх десятиліття вищу освіту в КПІ здобули майже 700 громадян Туреччини, розповів про співпрацю Наукового парку «Київська політехніка» з науковими парками деяких турецьких університетів, про відкриття на хіміко-технологічному факультеті КПІ за фінансового та організаційного сприяння ТІКА в Україні лабораторії чистої води тощо. Він також підкреслив, що одним із найважливіших напрямів розвитку співпраці є збільшення кількості турецьких студентів, які приїздять на навчання до КПІ ім. Ігоря Сікорського. Зокрема, велику цікавість представники Туреччина виявляють до відкритої нещодавно на теплоенергетичному факультеті освітньої магістерської програми «Фізичний захист, облік і контроль ядерних матеріалів». Це тим більше важливо тому, що Вища рада освіти Туреччини погодила нещодавно розроблену в КПІ «Міжнародну спільну (між КПІ ім. Ігоря Сікорського та університетом міста Анкара) магістерську програму в сфері ядерних технологій, отож після її остаточного підписання (воно має відбутися ближчим часом в Анкарі), з 2020 року на теплоенергетичному факультеті розпочнеться підготовка фахівців для турецької атомної енергетики за затвердженою для магістерського навчання програмою у сфері ядерних технологій. Серед інших пропозицій, з якими виступив Сергій Сидоренко, була й пропозиція щодо створення в КПІ спільного Українського-Турецького центру як платформи для реалізації співробітництва університетів обох країн.

У свою чергу, Ендер Коркмаз повідомив, що очолюваний ним Турецький центр ім. Юнуса Емре є підрозділом Посольства Туреччини і розповів про основні напрями його діяльності. Головним з них є ознайомлення громадян України з історією та культурою Туреччини, організація курсів з вивчення турецької мови (він, до речі, запропонував відкрити такі курси і в КПІ ім. Ігоря Сікорського), організація співпраці турецьких та українських закладів вищої освіти, організація академічних обмінів, розвиток науково-технічної співпраці між технічними вишами обох країн тощо. Центр працює з 2007 року і вже провів низку помітних заходів. Серед тих, які ще плануються, і до участі в яких Ендер Коркмаз запросив представників КПІ ім. Ігоря Сікорського, – організація лекцій професорів турецьких вишів в українських університетах, зокрема й у Київській політехніці, участь у Днях культури Туреччини в Україні, проведення яких заплановано на кінець жовтня, й таке інше.

Насамкінець учасники зустрічі домовилися про продовження контактів і виділили осіб, які відповідатимуть за подальшу взаємодію.

Дата події