Традиційне свято «День першокурсника» в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», яке відбулося 31 серпня, пройшло особливо урочисто: 2018 рік – це рік, коли університет відзначає своє стодвадцятиліття.

Участь у привітаннях нових київських політехніків узяли Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей, заступник Міністра молоді і спорту України Микола Мовчан, президент Асоціації випускників КПІ народний депутат України Дмитро Андрієвський, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь, голова Секції вихованців КПІ в Польщі Януш Фукса, відомий скульптор Микола Зноба та інші почесні гості.

Цьогоріч КПІ ім. Ігоря Сікорського поповнився майже на 5000 першокурсників. Вони здобуватимуть знання на денній і заочній формах навчання. Приймальна кампанія вкотре засвідчила, що університет є одним із лідерів популярності серед абітурієнтів. Понад те, в умовах, за якими тепер формується державне замовлення на підготовку фахівців у вітчизняних закладах вищої освіти, тобто коли «гроші ходять за студентом», саме КПІ ім. Ігоря Сікорського отримав найбільшу кількість бюджетних місць в Україні. І більшість нових членів славетної родини київських політехніків прийшли цього дня на Площу Знань університету.

На них чекали найрізноманітніші заходи: відкриття пам’ятника видатному філософу і демонстрація технічно-наукових розробок студентів і співробітників університету, парад чемпіонів і призерів найпрестижніших спортивних змагань і виступи художніх колективів Центру культури і мистецтв університету та багато іншого. І, певна річ, напутні слова від керівників університету і почесних гостей.

Отже розпочалися урочистості з відкриття пам’ятника видатному китайському мислителю, педагогу і політичному діячеві Конфуцію (автори пам’ятника Микола Зноба та Вероніка Дірова). Його встановлено на Площі Знань обличчям до корпусу №7, де працюють більшість кафедр гуманітарного спрямування. Особливу вагу Конфуцій приділяв питанням виховання досконалої людини й мудреця. Тому на постаменті пам’ятника викарбовано його слова «Той, хто вчиться, але не мислить – втратить себе, той, хто мислить, але не вчиться – занапастить себе».

«Любов та шана українського народу до Конфуція – невипадкова. Чи це принцип приносити користь людям, служити не своїм егоїстичним комплексам, а жити для інших; чи це дух гуманізму: не роби іншому того, чого не бажаєш собі; чи це концепція оволодіння знаннями: коли троє в дорозі – один з них, безумовно, мій вчитель; чи це шлях гостинності – радо зустрічати друга, що приїхав здалеку. Все це є квінтесенцією конфуціанства, яка здатна знайти відгомін в історії, культурі та системі цінностей наших двох народів», – наголосив, виступаючи на церемонії відкриття, Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Ду Вей.

Наступна частина свята відкрилася підйомом над Площею Знань прапора України. Це право було надано військовослужбовцям роти Почесної варти Окремого полку Президента України. Після цього представники інститутів і факультетів університету пронесли площею кошики квітів, щоб покласти їх до монументів київським політехнікам, які загинули в роки Другої світової війни, під час Революції Гідності і в боях на сході України, хреста Героям Небесної сотні, а також до пам’ятників видатним ученим і конструкторам, навчання і діяльність яких були пов’язані з КПІ. Хвилиною мовчання учасники урочистостей вшанували пам’ять студентів, випускників і співробітників університету, які поклали життя за волю України.

А потім новоспечених студентів університету привітали ректор і почесні гості.

«Дорогі першокурсники! На вас чекає напружена і важка робота з оволодіння новими знаннями і вміннями. Але, водночас, вас чекає захопливе і цікаве студентське життя. Тому що КПІ – це більше ніж університет у традиційному розумінні Це великий науково-освітньо-інноваційний і методологічний центр формування непересічних особистостей і фахівців, – так звернувся до першокурсників ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. – КПІ надає шанс кожному з вас відбутися в різних сферах людської діяльності залежно від ваших уподобань… Я бажаю вам скористатися цим шансом. Щоб ви стали особистостями з великої літери. Щасти вам на цьому шляху!»

Перед студентами виступили також Дмитро Андрієвський, Олександр Яцунь, Януш Фукса та інші.

Урочиста частина завершилася проходженням перед першокурсниками та їх батьками студентів - переможців різноманітних міжнародних і всеукраїнських предметних і наукових олімпіад, конкурсів проектів 2017-2018 рр., найсильніших представників різноманітних видів спорту, які не лише відстоювали честь університету на змаганнях різного рівня, але й перемагали в них; аматорів мистецтв, які вдосконалюють свої таланти в колективах Центру культури і мистецтв КПІ. Особливе зацікавлення присутніх викликала демонстрація науково-технічних розробок студентів і співробітників університету: гоночних автомобілів-болідів «Формула студент КПІ», що брали участь у міжнародних змаганнях серії «Formula SAE» у Чехії, Угорщині та Нідерландах; наносупутників та безпілотних літальних апаратів, спроектованих у КПІ ім. Ігоря Сікорського, тощо.

Святковий марш-парад студентів увінчався запаленням над Площею Знань символічного факелу знань, який студенту–першокурснику передали студенти-відмінники, які вступили до магістратури.

Насамкінець у київське небо злетіли великі літери «КПІ 120», зв’язані з жовтих і синіх повітряних кульок. Під звуки студентського гімну «Гаудеамус», що його виконувала Народна академічна хорова капела КПІ, вони урочисто попливли над учасниками дійства. І вже повним сюрпризом для глядачів стала злива маленьких листівок з поздоровленням із 120-літтям університету, яка зненацька линула з квадрокоптерів, які ширяли над площею.

А завершаться заходи з нагоди відзначення Дня першокурсника в КПІ ім. Ігоря Сікорського 1 вересня концертом просто неба на Площі Знань. Участь у ньому братиме група «ВВ» та випускник КПІ і, за сумісництвом, фронтмен групи Олег Скрипка.

День першокурсника

[31.08.2018] День першокурсника

31 серпня 2018 року на площі Знань університету відбудеться святкування Дня Першокурсника.

Для Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” проведення Дня першокурсника напередодні початку занять є доброю традицією. Саме в цей день 31 серпня тисячі абітурієнтів прийдуть на своє свято – посвячення у студенти. День першокурсника – це також данина традиціям Київського політехнічного інституту, якому в цьому році виповнюється 120 років. Бути гідним наслідувачем традицій, бути гідним честі називатися київським політехніком – ось головний девіз свята.

Розклад

14:00 – 14:30 - збір першокурсників біля корпусів факультетів та інститутів
14:30 – 14:50 - розміщення факультетських та інститутських колон на площі Знань (між бібліотекою та ЦКМ КПІ)
15:00 – 17:00 - свято «День першокурсника»
17:00 – 18:00 - збори першокурсників на факультетах, інститутах та кафедрах, вручення студентських квитків

Дата події