7 вересня в КПІ імені Ігоря Сікорського забарвлено у національні кольори Японії. На території кампусу панує дух Країни Вранішнього Сонця. У Науково-технічній бібліотеці, в Державному політехнічному музеї та на Площі знань університету – з ранку і до самого вечора заходи, присвячені найрізноманітнішим явищам традиційної і сучасної японської культури.

У КПІ ім. Ігоря Сікорського – День Японії. На нього університет чекав цілих п’ять років. Уперше такий день було організовано в 2014 році у Львові, потім він пройшов в Одесі, затим – у Дніпрі та Вінниці. І ось нарешті черга дійшла й до Києва. Щоправда, не можна стверджувати, що всі ці п’ять років Київська політехніка була взагалі позбавлена можливості знайомитися, вивчати і долучатися до науково-інтелектуальних і мистецьких надбань далекосхідної країни. Адже саме тут міститься напевно головний в Україні центр розвитку культурного співробітництва та взаєморозуміння між народами України та Японії. Він так і зветься – Українсько-Японський центр КПІ ім. Ігоря Сікорського і впродовж усіх років існування проводить величезну роботу, а також у тісній співпраці з Посольством Японії в Україні організує безліч різноманітних заходів, спрямованих на поглиблення стосунків між нашими країнами.

Українсько-Японський центр КПІ є головним організатором і Днів Японії.

«Відносини між Японією та Україною дуже гарні, між нашими країнами є тісний зв’язок. Я думаю, що зв’язки у політичній, військовій та інших сферах розвиватимуться і надалі. Також дуже важливими є зв’язки на рівні громадян, – сказав на церемонії відкриття свята в КПІ ім. Ігоря Сікорського Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Сігекі Сумі, – Тому дуже важливо проводити такі заходи. Минулий рік був Роком Японії в Україні, і він дав дуже потужний старт подальшому розвитку наших стосунків, розвитком яких є нинішній День Японії. Я думаю, що він також дуже важливий для зміцнення наших стосунків і спілкування між нашими країнами».

Цього року до програми Дня Японії увійшли виставка медіа-мистецтв молодої, але вже відомої художниці й фотографа Канакава Маюко (до речі, вже друга цього року – вперше київські політехніки познайомилися з його творчістю у лютому цього року і, судячи з відгуків, були в захваті); фотовиставка японського і українського фотохудожників Хіроші Танака та Ольги Хоменко «Україна та Японія: зустрічі»; виставка кімоно; майстер-клас з ошібана (створення картин з природних матеріалів — листя, квітів, пуху, луски та іншого); заняття з японської каліграфії; .майстер-класи з мистецтва аранжування квітів ікебана та гри в го і багато іншого. І це лише ті заходи, які відбуваються або ближчими годинами відбуватимуться в Науково-технічній бібліотеці.

А тим часом у Державному політехнічному музеї при КПІ відкрилася виставка Японського Фонду «100 предметів сучасного японського дизайну», яка триватиме до 5 жовтня. В університетському ж арт-просторі «Колізей» проходить демонстрація японської чайної церемонії за підтримки чайної школи Урасенке. Там само любителі східної музики матимуть змогу послухати неповторний спів японської бамбукової флейти шякухачі: перед ними виступатиме відомий майстер Ан Реі.

Ще одне місце, де відвідувачі можуть задовольнити свою цікавість до Японії, – університетська Алея сакур. Там можна побачити експонати виставки макетів відомих споруд Японії і скульптури Стаса Кадочникова. Варто нагадати, що і сама Алея сакур є до певної міри артоб’єктом, чарівність якого можна вповні оцінити навесні. До речі, її деревця – це дар Посольства Японії університету в Рік Японії в Україні.

Ну а основним місцем цього своєрідного фестивалю японської культури є, безперечно, Площа знань. Попри невеличкий дощ, що мало не зіпсував початок свята, тут охочі долучитися до японських традицій мали змогу оглянути виставку бонсай – мініатюрних дерев у горщиках, які можуть зростати кілька десятків років, і роздивитися японські обладунки; побачити косплей-шоу, танці бон і показові виступи майстрів японських бойових мистецтв – боротьби сумо, кенджюцу, айкідо, кендо та навіть традиційної стрільби з луку кюдо, навчитися готувати роли на майстер класі від ресторану «Муракамі» тощо.

Завершаться заходи Дня Японії концертом гурту барабанщиків DENKYO Taiko і демонстрацією фільму «Дякую» – художньо-документальної стрічки про Україну очима японця.

А проте, можливість поринути в культурну атмосферу Країни Вранішнього Сонця охочі матимуть і наступного дня – відвідавши виставки фотографії і медіа-мистецтв, майстер-клас з ікебани, лекцію Олени Капранової «Магія японської осені» (її слухачі віртуально відвідають найкращі сади та парки Японії, візьмуть участь у мацурі (традиційних святах) та попаряться в онсенах, з яких відкриваються чудові гірські краєвиди) та взявши участь у бесіді «Японський імпресіонізм», яку проведе мистецтвознавець і популярна письменниця Ганна Владимирська.

На фото: учасників Дня Японії в КПІ вітає Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Сігекі Сумі

Дата події