В Інституті енергозбереження та енергоменеджменту 20 травня відбулося урочисте засідання, присвячене 120-річчю Київської політехніки, славній історії ІЕЕ, його відомим випускникам, пам'яті людей, які ще недавно працювали поряд з нами. На цю пам'ятну зустріч були запрошені ветерани, випускники різних років, студенти.

Одним з питань порядку денного було створення нової громадської організації – Ради ветеранів та випускників ІЕЕ. Організація ставить на меті об'єднання випускників різних років та залучення їх до виховання у нинішніх студентів  патріотизму, пошани й поваги до інституту й університету в цілому, ознайомлення молоді з його славною історією та діяльністю людей, які її творили. Нам є що згадати  та передати нинішньому поколінню студентів.

З історії

Інститут енергозбереження та енергоменеджменту був створений на базі гірничого факультету, заснованого в далекому 1946 році. Країні в ті тяжкі повоєнні роки були потрібні висококваліфіковані інженерні кадри для гірничовидобувної промисловості. Тож у 1946 р. відбувся набір на перший курс. Міцнів і мужнів факультет, зростав його авторитет. За наполегливість у навчанні і досягненні мети, за своєрідний гірницький дух нас  нарекли гордим ім'ям "ГІРНИКИ", а інститут ще й досі іноді називають "гірничим". Невдовзі його було перейменовано на факультет гірничої електромеханіки і автоматики (ФГЕМА), потім він за велінням часу став гірничотехнічним факультетом (ГТФ), а з 1998 року – ІЕЕ.

Інститут пройшов славний шлях – підготовлено тисячі інженерів, бакалаврів, магістрів, десятки докторів і кандидатів наук, знаних керівників підприємств, державних і політичних діячів, міністрів в урядах нашої держави. Ми пишаємося своїми випускниками, і перш за все – висококваліфікованими фахівцями.  По-різному склалися долі кожного з них.

Випускники

Всесвітньо відомими вченими, академіками НАН України стали  О.Щербань, М.Старіков, В.Сологуб; видатними  гірниками – С.Фещенко та В.Кот; відомими вченими – В.Євтушенко, В.Царицин, А.Праховник та  багато інших. Відомим у світі  оперним співаком,  народним артистом України і СРСР став А.Мокренко; чемпіоном світу і Олімпійських ігор – С.Нікольський; чемпіонкою Європи з кульової стрільби – Н.Смотрова.

Понад 30 років ФГЕМА очолював професор В.Винославський. Деканами в Київському політехнічному працювали вихованці "гірничого" – В.Д.Лепорський (факультет електроенергетики (1978–1988 рр.), електроенерготехніки та автоматики з 1988 р.) та М.Попович (електроенергетичного та електротехнічного факультетів (1975–1988 рр.). Завжди допомагають рідному колективу випускники ІЕЕ – народний депутат України Д.Андрієвський та депутат Київради Р.Кисіль. Тривалий час керував профспілковою організацією КПІ, а потім був головою профспілки працівників вищої школи України професор Л.Сачков.  Важко навіть перелічити всіх видатних випускників ІЕЕ.

На засіданні

Відкрив зібрання, привітав учасників і зробив доповідь про сьогодення ІЕЕ його директор проф. С.Денисюк. Про створення громадської організації – Ради ветеранів та випускників ІЕЕ, її цілі, завдання, головні напрями роботи, структуру і нагальні потреби розповів наш випускник, колишній голова Комітету з енергозбереження Верховної Ради України  Ю.Шульга. В обговоренні взяли участь професори Л.Сачков, М.Лебедєв, В.Кравець, В.Бойко, директор Н  ДІ "Енергія" В.Калінчик, ветерани інституту А.Крючков, В.Прокопенко, М.Сергієнко, випускник гірничого факультету Л.Демещук, генеральний директор НВВФ "Геотехнологія" Є.Мухін,  випускники ФГЕМА С.Прядко, Ф.Бондаренко, В.Рудюк, В.Дикарєв та багато інших.

Судячи з активності обговорення, давно постало питання створення необхідної для колективу інституту організації, насамперед для підтримки наших ветеранів, взаємопідтримки співробітників, спонсорської і матеріально-технічної допомоги випускників своїй альма-матер.

Для всіх присутніх – наших дорогих ветеранів, гостей і друзів – був підготовлений приємний сюрприз, над яким ми працювали кілька місяців, – презентація славного життєвого шляху наших рідних ГФ – ФГЕМА – ГТФ – ІЕЕ починаючи з дня заснування і до сьогодення. Присутні побачили і впізнали себе зовсім юними студентами, потім – випускниками; згадали, як будували з першої цеглини 22-й навчальний корпус, наш дім – гуртожиток. Багато з ветеранів не могли стриматися і непомітно змахували сумні й радісні сльозинки. А скільки було спогадів! Потім на екрані – фото тих, кого вже немає з нами. Хвилиною мовчання ми вшанували їх світлу пам'ять.

Також фільм про ІЕЕ був показаний на зустрічах випускників факультету і викликав щемливі спогади про прекрасні роки навчання. Не хотілося розходитися в цей день, після зустрічі з друзями, почутого, побаченого. Ще довго, за чашкою кави, ветерани і гості згадували своїх товаришів, викладачів і наставників.

Нині зусилля нашого колективу, ветеранів, випускників, студентів спрямовані на успішне проведення рекламної кампанії та набору студентів на перший курс КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Плануємо підготувати і провести наступну зустріч у вересні 2018 року, де ми доповімо про перші результати роботи. Сподіваємось, що наші ініціативи знайдуть підтримку керівництва університету, студентів та співробітників ІЕЕ,  інших факультетів і підрозділів. Висловлюємо вдячність за організацію та підготовку цієї зустрічі директору ІЕЕ С.Денисюку, співробітникам О.Кошик, В.Смоляру, А.Крючкову, студенту Д.Соколенку та багатьом іншим.

М. Сергієнко, викладач кафедри інженерної екології ІЕЕ

Дата події