Головними питаннями, що обговорювалися під час візиту до КПІ ім.Ігоря Сікорського делегації Корейського національного університету Чонбук (Chonbuk National University, або скорочено CВNU), який відбувся 2 травня, були питання налагодження співпраці між обома університетами як у навчальній, так і в науковій сфері. а також створення на базі Наукового парку «Київська політехніка» спільної інноваційної платформи.

Це вже не перший візит до КПІ ім. Ігоря Сікорського представників університету, який входить до числа десяти провідних вишів Південної Кореї. У листопаді минулого року CВNU та КПІ підписали меморандум про співпрацю. Тому нинішній візит було присвячено конкретизації положень цього документу.

Делегацію науковців і викладачів, очолювану віце-президентом CВNU з питань планування Кім Хак Юн, представив українським колегам Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг Гу. До складу делегації входили заступник віце-президента університету Чонбук з питань співробітництва з промисловістю Кім Ман Йон (кафедра аерокосмічної інженерії Інженерного коледжу), заступник віце-президента університету Лі Кйо У (Центр вивчення мов Інженерного коледжу, відділ машинобудування), декан Інженерного коледжу Кім Чхоль Сан (відділ машинобудування), доцент Со Джун Хо (Інженерний коледж, кафедра квантової інженерії). У перемовинах у КПІ також узяли участь директор Корейського освітнього центру в Україні Ю Сан Бом та адміністратор цього центру Рім Кіл Хо.

Оскільки головною метою візиту представників CВNU до КПІ було вивчення можливостей налагодження співпраці та визначення найперспективніших її напрямів, після екскурсії університетським кампусом і огляду експозицій Державного музею техніки, члени делегації зустрілися з керівництвом університету та представниками його інститутів і факультетів. Участь у цій зустрічі взяли ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, заступник проректора з наукової роботи Ігор Литвинов, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат, начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності департаменту міжнародного співробітництва Андрій Шишолін, а також викладачі й науковці кількох підрозділів.

Перемовини розпочалися з презентації Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge», створеної на базі Наукового парку «Київська політехніка», яку зробив Володимир Гнат. Він розповів не лише про структуру та напрацювання екосистеми, але й про її перспективи, зокрема й про проект «Polyteco Science City», який передбачає створення цілого Інноваційного міста КПІ з відповідною інфраструктурою, лабораторіями та потужностями. Одним із складників цього проекту могла б стати й спільна Українсько-Корейська інноваційна платформа, питання про заснування якої і про модель, за якою вона має працювати, вже неодноразово порушувалися під час візитів до КПІ ім. Ігоря Сікорського високопосадовців, науковців і освітян Південної Кореї.

Після цього з презентаціями своїх факультетів та результатів досліджень їхніх науковців за низкою напрямів виступили представники навчально-наукових підрозділів. Про інженерно-фізичний факультет і роботу його дослідників розповів доцент Юрій Богомол; про деякі розробки співробітників інженерно-хімічного факультету – доцент Олександр Сокольський; про хіміко-технологічний факультет і окремі наукові дослідження, що там проводяться, – професор Ольга Лінючева; про один з перспективних проектів науковців Механіко-машинобудівного інституту – професори Олександр Луговський і Олександр Шевченко.

У свою чергу, гості ознайомили київських політехніків з можливостями свого університету.

Під час обговорення презентацій його учасники обмінялися баченням найперспективніших напрямів і форм співпраці. Представники CВNU особливий наголос робили на академічних обмінах, не виключаючи при цьому й започаткування за окремими спеціальностями програм подвійного диплому . З точки зору представників нашого університету, дуже цікавими могли б стати й спільні інноваційні проекти. При цьому, як підкреслив Михайло Згуровський, наслідком реалізації таких проектів мають стати конкретні, корисні для обох сторін, вироби і технології. Особливо, якщо зважити на те, що така співпраця дозволила б повною мірою використати потенціал обох університетів. «В КПІ традиційно сильною є фундаментальна наука, яку ми намагаємося поєднувати з прикладними дослідженнями, – нагадав ректор КПІ. – Ваша країна є чи не найпершою в світі в галузі комерціалізації науки, в сфері виведення на ринок нових стартапів. Отож чому б нам об’єднати в спільних проектах наші конкурентні переваги?».

Щоправда, спочатку спільні інноваційні проекти не повинні бути занадто масштабними – на цьому зійшлися обидві сторони переговорів. А про подальші перспективи слід буде домовлятися окремо. «Сформулюйте, будь ласка, перелік ваших зацікавлень і пропозицій щодо співпраці, – запропонував гостям насамкінець Михайло Згуровський. – І тоді ми, можливо, підготуємо і підпишемо додатки до меморандуму, в яких конкретизуємо форми нашої співпраці, привівши їх, звісно, у відповідність до національних законодавств Кореї та України. Тоді ми зможемо говорити і про великі проекти – спільні супутники та інше».

На фото: представників CВNU представляє Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг Гу

Дата події