16 лютого 2018 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулася Міжнародна конференція «Формування геопросторових даних у контексті розбудови цифрового суспільства».

Конференцію було присвячено підведенню підсумків реалізації спільного проекту Vancouver Island University (Канада), КПІ ім. Ігоря Сікорського та КНУ ім. Тараса Шевченка «Закладення основи інфраструктури просторових даних: забезпечення бази в українському уряді для підтримки стабільного економічного зростання» (2012-2018 роки).

Метою освітнього проекту було створення основи для розгортання інфраструктури геопросторових даних в Україні шляхом впровадження відповідних навчальних програм та підвищення кваліфікації державних службовців. Базовими структурами для реалізації проекту в Україні стали географічний факультет КНУ ім. Тараса Шевченка та Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку (СЦД-Україна) Міжнародної ради з науки (ICSU), який працює на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського.

У ході реалізації проекту було підготовлено 6 українських тренерів, які пройшли стажування в Канаді та нині викладають в Україні, 153 слухачі з 52 державних організацій та підприємств отримали сертифікацію Vancouver Island University. В рамках проекту розроблено шість унікальних авторських навчальних курсів, які сертифіковані Vancouver Island University та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

У роботі конференції взяло участь близько 120 осіб. Серед них представники місцевих органів державної влади, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, структур Держгеокадастру, Національного космічного агенства України, японського проекту «Creation of a National Geospatial Data Infrastructure in Ukraine», галузевих та профільних науково-дослідних та освітніх організацій, учасники проекту.

З вітальним словом до учасників звернулися проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директор з розвитку Посольства Канади Бронвін Крюден (Bronwyn Cruden) та заступник декана географічного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка Сергій Запотоцький.
У своїй промові пані Крюден приділила особливу увагу успішному досягненню стабільних результатів в рамках проекту, відзначила їх значущість для міжнародної наукової спільноти та високо оцінила злагоджену роботу спільної канадсько-української команди.

У першій частині пленарного засідання про підсумки та досягнення проекту «ІПД-освіта в Україні» доповів директор проекту професор Михайло Говоров (Michael Govorov, Vancouver Island University), про подальший розвиток та підтримку проекту в Україні розповів менеджер проекту в Україні, завідувач лабораторії геоінформаційних систем СЦД-Україна Віктор Путренко, а гендерну складову проекту розкрила заступник директора Українського центру ґендерної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського Юлія Стребкова.

Окрему увагу було приділено конкурсу на кращий картографічний веб-додаток, який було організовано серед випускників проекту. На вибір журі було представлено вісім авторських робіт, присвячених актуальним питанням соціально-економічного розвитку в Україні та світі. За підсумками конкурсу переможці отримали відзнаки та пам’ятні подарунки. Також відбулося урочисте вручення сертифікатів VIU та свідоцтв КПІ ім. Ігоря Сікорського випускникам освітньої програми.

У другій частині пленарного засідання було представлено результати японсько-українського проекту «Створення НІГД в Україні» (НІГД – Національна інфраструктура геопросторових данних), обговорювалися перспективи розбудови НІГД та розробки стандартів для національної економіки, управління земельним та містобудівним кадастром.

Під час пленарного засідання відбулося підписання меморандуму про розширення співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського, СЦД-Україна та Vancouver Island University в напрямку формування освітніх стандартів та підготовки фахівців в області геоматики.

Після перерви учасники конференції продовжили роботу у форматі круглого столу для обговорення потенціалу розвитку геоінформаційних технологій в Україні та узгодження подальших спільних дій щодо визначення та формування єдиної державної політики з питань створення, функціонування і розвитку НІГД в Україні.
За підсумками роботи конференції було визначено, що проект загалом виконано успішно, всі основні цілі проекту досягнуто. В результаті виконання проекту в Україні сформовано базис для впровадження НІГД в реальному секторі економіки: запроваджено програму світового рівня для підготовки фахівців в області геоінформаційних технологій, підготовано більше 150-ти фахівців в цьому напрямку, започатковано експертну раду в сфері геоматики (для експертизи проектів, нормативно-правової бази тощо) та асоціацію випускників проекту (для обміну досвідом, забезпечення взаємодії між фахівцями в області геоінформаційних технологій). Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку Міжнародної ради з науки визнано як центр експертизи та фахової підготовки в області геоматики.

На фото: виступає директор з розвитку Посольства Канади Бронвін Крюден (Bronwyn Cruden)

Дата події