15 листопада відбулося урочисте відкриття монументальної композиції «Еволюція пізнання» біля в’їзної брами університету з боку вулиці Янгеля.

Проект реалізовано завдяки співпраці керівництва університету, меценатів і творчого колективу його авторів і фахівців університету, що безпосередньо втілили його у метал та камінь.

«Ця композиція завершує ансамбль в’їзної групи нашого університету. Вона символізує прагнення людства до пізнання Істини. Робота ця народжувалася непросто, народжувалася в дуже творчій атмосфері, – сказав на церемонії відкриття ректор КПІ імені Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. Він також подякував автору проекту, співробітникам університету, котрі брали участь у виготовленні елементів скульптури, і спонсорам, без яких встановлення її на території університетського кампусу було б неможливим.

Художньо-скульптурна конструкція заввишки 4,7 м «Еволюція пізнання» складається з двох встановлених на циліндричному гранітному постаменті бронзових пілонів пластичної форми, які підтримують золочену кулю. Постамент є метафоричним символом дикої Природи. Вивчення її законів – головна мета наукових досліджень у різних сферах. Алегоричним зображенням цих напрямів і є пілони. Вони виростають з каменю й перетинаються у прагненні до сфери – ідеальної геометричної фігури, що втілює істину. Ту істину, яку намагається відшукати та осягнути наука. Тож з пілонів немовби народжується або відкривається сфера нових знань.

Утім, за задумом автора проекту скульптора, заслуженого художника України Анатолія Валієва, просторова композиція може породжувати й інші, найрізноманітніші асоціації і образи. «Сучасне мистецтво потребує сучасних форм, – наголосив він. – Я думаю, що кожен може побачити в цій композиції своє. Бо узагальнені, абстрактні форми дозволяють уяві людини ширше сприймати сучасну пластику…».

Композицію споруджено коштом випускника КПІ 1992 року, народного депутата України Дмитра Андрієвського, Міжнародного благодійного фонду «Життя з надлишком» та за підтримки члена Спостережної ради КПІ ім. Ігоря Сікорського Богдана Андрійцева.

Бронзову скульптуру відлито на кафедрі ливарного виробництва чорних і кольорових металів інженерно-фізичного факультету. Безпосередню участь у її виготовленні взяли завідувач кафедри Михайло Ямшинський, та учбові майстри Володимир Білозерцев, Микола Кириленко, Валерій Благоверний, Анатолій Хоменко, Михайло Морозов за сприяння декана факультету Петра Лободи, проректора з адміністративно-господарської роботи Петра Ковальова та за участі головного архітектора університету Станіслава Снєжкіна. Гранітний п’єдестал виготовив приватний підприємець Олександр Рачковський. Координатором і керівником проекту був заступник проректора з наукової роботи Віталій Котовський.

На фото: учасники церемонії відкриття біля монументальної композиції «Еволюція пізнання»

Дата події