У Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 6 квітня розпочав роботу Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі.

Майже дев’яносто очільників вищих технічних навчальних закладів України і понад вісімдесят їхніх колег з Польщі впродовж двох днів розглядатимуть стан, можливості та перспективи розширення співпраці, а також спільні проблеми української і польської вищої технічної освіти та шляхи їхнього подолання.

Розпочалася робота Форуму ще до його офіційного відкриття – з покладання квітів до пам’ятника випускнику КПІ 1906 року Войцеху Свєнтославському – видатному польському вченому і державному діячеві. Після нього відбулося і спеціальне спільне засідання Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща та Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України «Проривні проекти міжнародного співробітництва технічних університетів України і Республіки Польща в науці, технологіях і інноватиці: університетський супутник, авіакосмічні технології, кібербезпека та фізична ядерна безпека, чиста вода, відновлювальна енергетика». Головували на ньому голова ради Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України ректор КПІ імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровський та голова Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща ректор Гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця в м. Краків Тадеуш Сломка. Для очільників технічних вишів обох країн було проведено презентації найбільш цікавих і перспективних для розвитку або налагодження співпраці проектів, які реалізуються в КПІ ім. Ігоря Сікорського: «Космічна програма КПІ ім. Ігоря Сікорського», «Сучасне авіаційне та автомобілебудування. Tucana Engineering Warsaw – співпраця України та Польщі», «Кібернетична безпека», «Національна освітня платформа в сфері ядерної безпеки», «Співпраця України та Польщі за проблематикою «Чиста вода», «Відновлювана енергетика та проект за програмою «Польська поміч» та інших.

Участь у церемонії відкриття Форуму узяли Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, член української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща, народний депутат України Оксана Юрінець, голова Національної ради науки і освіти Республіки Польща Єжі Возницький, президент Конференції ректорів академічних шкіл Республіки Польща, ректор Варшавської політехніки Ян Шмідт та інші.

«Ви формуєте еліту країн. Тих, хто стане драйвером їх інноваційної економіки. І те, що ми зараз гуртуємося і об’єднуємося, виявом чого є й цей Форум, є ще одним свідченням того, наскільки Україна потрібна Польщі, а Польща – Україні, – наголосила, вітаючи учасників і гостей Форуму, Лілія Гриневич. – Ми дуже добре усвідомлюємо нині , хто є для України партнером, чи навіть не партнером, а справжнім другом. І тому для нас надзвичайно важливо вибудовувати між різними професійними спільнотами наших країн тісну співпрацю, яка буде плідною та результативною для обох сторін. Гадаю, що співпраця між технічними вишами в усіх сферах є ще одним, дуже міцним мостом між нами».

Після урочистостей відбулося пленарне засідання, на якому учасники Форуму обговорили низку загальних питань, які стосувалися стану, досвіду і перспектив розвитку кооперації польських і українських технічних вишів.

Подальші засідання Форуму проходитимуть сьомого квітня у форматі тематичних круглих столів, присвячених важливим для університетів обох країн напрямам їх діяльності: «Міжнародна та зовнішньоекономічна діяльність як фактор інтернаціоналізації сучасного європейського технічного університету лідерського типу»; «Європейська акредитація інженерної освіти. Європейська сертифікація інженерів. Рейтингування навчальних програм»; «Можливості програми ЄС ERASMUS+ для університетів України та Республіки Польщі – добрий старт для розбудови довготривалого співробітництва»; «Подвійні дипломи – співпраця вищих технічних навчальних закладів України та Польщі в галузі освіти»; «Європейське мережування стартап-шкіл та формування спільних інноваційних середовищ»; «Інформаційний день дослідницьких програм Європейського Союзу «Horizon 2020 INFO DAY» Energy & Enviroment»; «Юридична наука на міждисциплінарних перетинах з вищою технічною освітою».

На фото: учасників Форуму вітає Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Дата події