27 березня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала делегація представників органів влади та дослідницьких центрів району Наньша, який є частиною Гуанчжоу – столиці одного з найбільш економічно розвинених регіонів Китаю – провінції Гуандун.

До складу делегації входили заступник директора адміністративного комітету зони розвитку району Наньша м. Гуанчжоу Хо Мін, заступник голови комітету р. Наньша Всекитайського комітету народної політичної консультативної ради КНР Ван Жонхуа, президент Дослідницького інституту промислових технологій м. Гуанчжоу Китайської академії наук Ван Хіоа, головний інженер Індустріального технологічного інформаційного бюро зони розвитку району Наньша м. Гуанчжоу Ван Веньциін, керівник бюро розвитку і реформ зони розвитку району Наньша Лі Хінхуа, керівник Індустріального технологічного інформаційного бюро зони розвитку району Наньша Лі Чен, головний секретар Гуандунської асоціації науково-технічного співробітництва між підприємствами Гуо Фенці, голова Гуандунської асоціації науково-технічного співробітництва між підприємствами Чжан Шуі.

Після ознайомлення з історичною частиною університету та огляду експозицій Державного політехнічного музею гості зустрілися з першим проректором КПІ ім. Ігоря Сікорського академіком НАН України Юрієм Якименком, заступником проректора з міжнародних зв’язків Ксенією Юдковою, директором Центру міжнародної освіти Володимиром Ковалем,завідувачем кафедри обчислювальної техніки факультету інформатики та обчислювальної техніки Сергієм Стіренком та іншими співробітниками університету.

Про історію та сьогоднішній день КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також про його співпрацю з іншими країнами розповіли членам делегації Ксенія Юдкова та Володимир Коваль. У свою чергу, з промисловим та науково-освітнім потенціалом району Наньша ознайомив присутніх Ван Жонхуа.

Після цього учасники зустрічі обговорили можливі напрями, форми і механізми співпраці. Особливо зацікавила гостей досвід КПІ ім. Ігоря Сікорського в напрямі поєднання освіти з науковою роботою та інноваційною діяльністю, а також практична спрямованість підготовки фахівців. Отож мова йшла про створення спільних освітньо-наукових структур, залучення китайських і українських фахівців до участі в спільних дослідницьких проектах, налагодження академічних обмінів тощо. Серед конкретних напрямів співробітництва йшлося насамперед про можливості та перспективи обробки даних за допомогою суперЕВМ.

Насамкінець Юрій Якименко і Ван Хіоа підписали рамкову угоду про співпрацю, яка стане базою для подальшого розвитку відносин між КПІ ім. Ігоря Сікорського та відповідними структурами району Наньша та міста Гуанчжоу.

Дата події