За даними міжнародних досліджень, кількість хворих на діабет на земній кулі незабаром сягне 500 мільйонів. В Україні ця цифра перевалила за мільйон осіб. Інсулінозалежні хворі вимушені постійно контролювати введення інсуліну, час і якість харчування, рівень глюкози та фізичних навантажень. Їх переслідує постійний страх впасти в діабетичну кому. Кожен інсулінозалежний діабетик веде спеціальний щоденник, який контролюється лікарем. Цей щоденник є життєво необхідним.

Dia Safe Life – це програмний комплекс для інсулінозалежних хворих, який має на меті спростити життя таким хворим та надати можливість більш ефективно контролювати свій стан здоров'я. Dia Safe Life допоможе: прогнозувати стан можливої нічної гіпоглікемії, вести щоденник діабетика та консультуватися з лікарем через особистий кабінет порталу. На даний момент уже існує робочий прототип мобільного додатка, ведуться роботи з проектування web-порталу.

Dia Safe Life є міжнародним проектом. Спільними зусиллями його реалізують науковці з Johann Radon Institute for Computational and Applied Mathematics (RICAM) Австрійської академії наук – професор Сергій Переверзев і PhD ПавлоТкаченко та вчені з КПІ ім. Ігоря Сікорського – Євгенія Сулема, доцент кафедри програмного забезпечення комп'ютерних систем і к.т.н. Леся Люшенко, старший викладач ФПМ, сертифікований експерт у галузі управління проектами (IPMA, level А – Certified Project Director). Студенти факультету прикладної математики виконали розробку мобільного додатка.

Учасники проекту Dia Safe Life прагнуть розвивати та вдосконалювати програмний комплекс та висловлюють велику подяку організаторам конкурсу стартапів Sikorsky Challenge, перемога в якому дозволила отримати фінансову підтримку від Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна". "Цей фестиваль надихає нас на майбутні інноваційні розробки, які зроблять наше життя кращим", – вважають вони.

Інф. ФПМ