На 15-му засіданні Спільної робочої групи Україна – НАТО зі співробітництва з питань науки та довкілля, що відбулося на початку липня в Києві, було продемонстровано робочий прототип 3D-міношукача, аналогів якому немає у світі. Прилад дозволить виявляти під землею пристрої, виготовлені не лише із заліза, а й з пластику, виводитиме їх зображення на екран та порівнюватиме з наявними в базі об'єктами. Над розробкою 3D-міношукача спільно працюють науковці та конструктори КПІ ім. Ігоря Сікорського, Норвезького університету науки і технологій та компанії UARPA в межах Програми НАТО "Наука заради миру і безпеки".

Базується розробка на мікросхемі розміром 5 на 5 мм, створеній за оригінальною технологією. Це дає пристрою перевагу в розмірі та компактності – він буде ручним та легким, а також у способі живлення – він працюватиме навіть від батарейок.

У проекті застосовані абсолютно нові, не використовувані раніше в локації сигнали та спеціальні антени. Завдяки цьому підвищено чутливість приймачів: вони виявлятимуть предмети на глибині до півметра. Причому розпізнаватимуть міни та вибухові пристрої не лише із заліза, а й з пластику – цього нині не робить жоден з існуючих мінодетекторів.

Програмне забезпечення дасть можливість міношукачу відтворювати тривимірне зображення знайденого предмета та виводити його на екран. Крім того, відповідний софт дозволить приладу порівнювати отриману ним інформацію з тією, яка буде занесена до бази даних. Усіх цих характеристик сьогодні не має жоден мінодетектор у світі. Тож уже на даному етапі розробники досить високо оцінюють перспективи серійного виробництва приладу, відзначаючи, що його ціна буде на одному рівні з подібними міношукачами.

Високу оцінку роботі вчених надав заступник генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Сорін Дукару: "Як інженер я знаю, скільки неймовірних зусиль потрібно докласти, щоб з маленької деталі зробити такий масштабний, унікальний проект. І створення такого міношукача – це не лише реакція на нагальні потреби України, він потрібний буде у багатьох місцях і використовуватиметься в усьому світі".

За матеріалами сайту МОН України