На початку нового навчального року в залі рідкісних і цінних документів Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І.Денисенка відкрилась виставка "Фізика крізь століття".

У КПІ фізика була однією з головних навчальних дисциплін, фізичні лабораторії мали новітнє обладнання, яке перший завідувач кафедри фізики професор Г. Г. де-Метц замовляв у найкращих виробників Європи.

У Звіті про діяльність інституту за 1899 р. можна прочитати: "Профессор Г.Г.де-Метц преподавал физику на І и ІІ курсах для студентов всех отделений одновременно. Сверх того, он читал курс физических измерений и руководил практическими занятиями по физике, которые были установлены для студентов всех четырех отделений. В физическом кабинете Института было установлено до 100 практических работ… Каждый студент обязан был исполнить определенное число этих задач, которые наиболее подходят к специальности отделения. Всего в этом году в физической лаборатории занималось 326 студентов, и они исполнили 2325 задач по разным разделам физики…"

Бібліотека КПІ постійно поповнювалася різноманітною літературою з фізики. Нині багато книг  виданих у ХІХ – на початку ХХ ст. зберігається в залі рідкісних і цінних документів.

На виставці представлені, по-перше, твори класиків цієї науки: Х.Гюйгенса, І.Ньютона, Ж.Лагранжа, Е.Ленца, Г.Гельмгольца. Є також твори лауреатів Нобелівської премії з фізики: М.Планка, Н.Бора, Ж.Перрена, М.Борна та ін.

Представлена одна з найкращих праць з історії фізики – тритомник Фердинанда Розенбергера "Очерк истории физики с синхронистическими таблицами по математике, химии, описательным наукам и всеобщей истории" (1883–1892 рр.). Ф.Розенбергер (1845–1899) – німецький вчений, викладав математику та природничі науки в школах Гамбурга та Франкфурта.

Основна частина старих видань з фізики, що зберігається в НТБ – це навчальні посібники, курси лекцій, матеріали до практичних занять, методичні рекомендації російською, польською, німецькою, французькою та англійською мовами. Досить багато перекладів відомих у Європі підручників. Наприклад, двотомний "Курс электричества" французького фізика Е.Жерара – фактично перший практичний посібник з електротехніки. У нас представлений російський переклад третього французького видання, що вийшов у 1893-1894 рр.

Одна з цікавих колекцій нашого відділу – зібрання книг Ореста Даниловича Хвольсона (1852–1934) – автора унікального "Курсу фізики", перше видання першого тому якого вийшло у 1897 р., а сьоме – у 1933 р. Курс був перекладений німецькою, французькою та іспанською мовами. У цьому курсі матеріал подається дуже докладно. Так, том, присвячений вченню про теплоту (4-те видання, 1919 р.), має обсяг 830 сторінок, а видані у 1923 р. два томи, присвячені електричним і магнітним явищам, мають загальний обсяг 1828 сторінок. Вивчення курсу О.Д.Хвольсона може бути дуже корисним для тих, хто хоче зрозуміти фізику (а не просто навчитися робити ті чи інші розрахунки).

Є кілька робіт М.Є.Жуковського (1847–1921) – видатного вченого-механіка, засновника аеродинаміки як науки. Його учнями були М.Б.Делоне (1856–1931) – викладач КПІ і засновник Київського товариства повітроплавання; О.О.Мікулін (1895–1985) – видатний конструктор авіаційних двигунів та ін.

Періодика і наукові серії представлені такими виданнями: "Журнал Русского физико-химического общества", "Физическое обозрение", "Техническое образование", "Новые идеи в физике", "Electrical World", "Journal of Mathematics and Physics".

Є на виставці й підручники професорів і викладачів КПІ: Г.Г.Де-Метца, О.П.Котельникова, О.М.Динника, О.О.Радцига, В.О.Плотнікова.

Виставка триватиме протягом усього навчального року. Запрошуємо всіх бажаючих з нею ознайомитися і послухати захопливу розповідь про унікальні книжкові видання, за якими навчалось не одне покоління політехніків.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ ім. Г.І.Денисенка

Дата події