Хімічне машинобудування в Україні – багатопрофільна галузь, що набула потужного розвитку в останні сто років. Нафтохімічна та газова промисловість постійно потребують сучасних апаратів, машин, комплексних технологічних ліній, іншого устаткування та особливо фахівців для створення й обслуговування цієї техніки – фахівців з хімічного машинобудування. Їх, зокрема, навчають на кафедрі машин та апаратів хімічних і нафтопереробних виробництв (МАХНВ) інженерно-хімічного факультету Київської політехніки.

Наукова школа кафедри, яка займається процесами тепломасообміну, існує з 1928 року, сьогодні її очолює професор Ярослав Микитович Корнієнко. Багато здібної молоді навчається тут, а випускники працюють по всій Україні. Нині серед кращих студентів кафедри називають і шестикурсницю Марію Пашенько. За час навчання в КПІ ім. Ігоря Сікорського студентка досягла значних успіхів у науковій та інженерній підготовці. Впродовж останніх років вона неодноразово отримувала стипендію імені одного із засновників наукової школи кафедри професора Й.І.Чорнобильського. У вільний час займається вивченням програм 3D-моделювання при проектуванні об'єктів нафтохімії і нафтопереробки.

Під керівництвом к.т.н., доц. Д.М.Корінчук студентка вдосконалює процес сушіння композиційної суміші торф-біомаса в технологічних виробництвах паливних брикетів. Результати наукової роботи оприлюднено у двох наукових статтях, на 10 міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференціях та у 2 патентах України на корисну модель. Результатом успішного навчання стало присудження магістрантці ІХФ Марії Пашенько стипендії Президента України.

Попри активну наукову діяльність, Марія бере участь у громадському, культурному та спортивному житті університету. Вона захоплюється спортивним туризмом, любить подорожувати, читати книги, спілкуватися з друзями.

 "Навчання в КПІ дає змогу знайти своє покликання, зрозуміти, чим у подальшому житті хочеш займатися. Завдяки ІХФ, а саме кафедрі МАХНВ, я досягаю своєї мети, стаю кваліфікованим фахівцем у галузі хімічного машинобудування. Хотілося б висловити велику подяку викладачам кафедри за їх плідну працю та терпіння. Вони навчили мене відповідальності, цілеспрямованості, запалили інтерес до навчання та науки в цілому. Незабаром захист магістерської дисертації, а я вже сумую за студентськими роками", – поділилася студентка.

За інф. ІХФ