Нещодавно у КПІшних соцмережах поширилась інформація про масштабний проект студентської ради студмістечка (СРС), спрямований на покращення умов життя у студмістечку КПІ. Нас, як його мешканців, цей проект, звісно, зацікавив, і ми захотіли більше дізнатися про його втілення. Тому вирішили поспілкуватися безпосередньо з головою СРС Владиславом Льоткіним. Він із задоволенням розповів про мету проекту та про плани покращення студмістечка.

– У чому суть ідеї змінити лампочки на території студмістечка?

– Головна ідея полягає в максимальному зменшенні енергоспоживання на нашій території. Але лампочки – це лише маленька частинка від усього проекту. Суть концепту SmartCityKPI полягає в максимальній економії та створенні максимального комфорту для КПІшників. У перший етап також входить встановлення датчиків руху та світлодіодних ламп у місцях загального користування (кухні, блоки), що дозволить використовувати енергію економніше. Наприклад, у нічний час за відсутності людей на кухні світло автоматично буде вимкнено. Також передбачається покриття території студмістечка безкоштовним та бездротовим інтернетом.

Проект реалізовуватиметься у три етапи:

Перший пов'язаний зі зміною елементів освітлення, встановленням Wi-Fi точок доступу та облаштуванням смітників для роздільного збору сміття.

Другий – це встановлення систем фільтрації води, зміна комунікаційних мереж у гуртожитках.

Третій – встановлення систем енергозабезпечення та моніторингу використання енергії в гуртожитках.

– Усе це якось пов'язано з екологічністю та пропагандою екологічного руху? Якщо так, чи є ще ідеї покращення середовища на території студмістечка?

– Ми разом з командою студентської ради студмістечка та командою KPIeco вирішення екологічних проблем вважаємо також однією з головних цілей наших проектів. Тому всі матеріали, які використовуємо, є екологічно чистими та придатними для переробки. Як я вже говорив, загальний проект буде охоплювати всю територію студмістечка для забезпечення максимального комфорту проживання. Взагалі, ідеї щодо подальших удосконалень у студмістечку з'являються тоді, коли ми втілюємо у життя черговий етап, або коли студенти звертаються з проблемою.

Нині можна сказати лише одне: проект SmartCityKPI значно поліпшить життя простого КПІшника. Це не якийсь розважальний проект, позитивні зміни побачить кожен студент, і це найголовніше. Як і коли закінчиться проект, однозначно сказати поки що неможливо, але перший етап ми плануємо закінчити впродовж року.

– Які гуртожитки будуть першими на шляху вдосконалення?

– Почнемо з 9-го гуртожитку. Далі 11-й, 7-й та 13-й. "Книжки" будуть пізніше, адже вони найбільші та потребують значного фінансування.

– За які кошти проводять закупівлю матеріалів?

– Кошти залучаємо від спонсорів та інвесторів. Зараз працюємо з СК "Княжа" та Приватбанком.

– Дякуємо за таку інформативну бесіду. Бажаємо успіху!

Отже, як бачимо, вже найближчим часом у гуртожитках проведуть масштабні реформи, результат яких на собі відчує кожен студент!

Спілкувалися Ніна Глушич та Дарія Южакова