Факультет електроніки традиційно вважається чоловічим факультетом, і коли дівчина говорить, що вона вивчає електроніку, – це зазвичай викликає подив у співрозмовника. Однак сучасні студентки нашого факультету не лише успішно навчаються за обраними спеціальностями, але й беруть активну участь у науковому та громадському житті факультету та університету в цілому.

У цьому навчальному році 5 студенток факультету стали стипендіатками ректора НТУУ "КПІ".

 Любов Клепач – студентка 6-го курсу, навчається на кафедрі промислової електроніки за спеціальністю "Електронні системи". Окрім основної спеціальності, освоїла спеціальність "Маркетинг", з 2014 року працює контент-менеджером у компанії VTSConsulting, має 4 наукові публікації, присвячені керуванню процесами споживання електроенергії в системах типу Мікрогрід, бере активну участь у міжнародних наукових конференціях, є старостою групи. Але навчання та наука – це лише частина її життя. Як говорить про себе сама студентка: "Обожнюю читати книги в жанрі фантастики (мій улюблений автор Олександр Рудазов), ходжу в театри і кіно; цікавлюсь новинками у сфері електроніки і ПЗ; люблю дізнаватись про все нове і цікаве; в навчанні улюблені предмети – "Теорія інформації та обробка сигналу" і "Цифрові інформаційні системи"; у науці, як на сьогодні, мені цікавий напрям – альтернативні джерела електроенергії та ціноутворення на цю електроенергію. Прагну вступити до аспірантури та спробувати себе як викладач, хочу, щоб мої знання і моя наполегливість допомогли мені у майбутній кар'єрі".

 Дарія Ляшко – з 2012 року навчається на кафедрі акустики та акустоелектроніки, є старостою групи, а з жовтня 2014 року обрана старостою кафедри. Активно займається науковими пошуками у сфері акустоелектроніки, в 2015 році була нагороджена грамотою за найкращу доповідь на VIII Міжнародній науково-технічній конференції молодих учених "Електроніка – 2015". Окрім основної технічної спеціальності, цікавиться питаннями суспільних наук, про що свідчить участь у ІV Міжнародній науково-практичній конференції з соціології "Соціальні та політичні конфігурації модерну: політична влада в Україні та світі" в 2015 році. Навчання й науку гармонійно поєднує з активною громадською, культурною та спортивною діяльністю. Протягом двох останніх років допомагає в організації та постановці "Весіннього балу КПІ", три роки поспіль грає за жіночу збірну з футболу НТУУ "КПІ". Наразі основною метою вважає успішне закінчення університету та влаштування на роботу, яка буде приносити задоволення і дозволить займатися улюбленою справою.

Ольга Селивон – у 2010 році вступила до КПІ, маючи у здобутку навчання в ліцеї та закінчену Кагарлицьку школу мистецтв по спеціальності фортепіано, додатково – вокал. Зараз навчається на 6-му курсі факультету електроніки за спеціальністю "Електронні прилади та пристрої". Має три наукові публікації. Інтереси в житті: музика, спорт і творчість, у науці – використання поверхневих акустичних хвиль в електроніці, в навчанні – вивчення особливостей виготовлення та експлуатації сенсорних панелей, удосконалення рівня англійської. Щодо громадської роботи – входила до складу інформаційного відділу Студентської ради НТУУ "КПІ". У березні 2011 року зайняла II місце у музичному конкурсі "КПІфонія", який залишився приємним і теплим спогадом у студентському житті.

Юлія Сторожук – студентка 6-го курсу, навчається на кафедрі акустики та акустоелектроніки за спеціальністю "Акустичні засоби та системи". Виступала з науковими доповідями на трьох міжнародних конференціях, серед яких Міжнародна науково-технічна конференція молодих учених "Електроніка" та Х International students conference "Innovations in science and technology". Сфера наукових інтересів – процеси в акустичних системах, розробка програмного забезпечення для аналізу акустичних процесів, зокрема для розв'язання задачі прийому звуку сферичним електропружним перетворювачем. Бере активну участь у суспільному житті факультету та університету: була одним з організаторів локальних етапів Європейських інженерних змагань EBEC в КПІ, а також  акції по збору макулатури. Два роки була активним учасником студентської організації BEST Kyiv, де взяла участь в  організації культурного обміну між студентами Kyiv-Barcelona та освітнього курсу між студентами різних країн Європи "Catch the wave" на території КПІ.

Наталія Панічева – студентка 6-го курсу, навчається на кафедрі звукотехніки та реєстрації інформації за спеціальністю "Телекомунікаційні та інформаційні мережі". За словами студентки, в дитинстві  вона захоплювалася латиноамериканськими танцями, книгами жанру фентезі, віршуванням та малюванням портретів. У старших класах, за порадою батьків та старшої сестри, вирішила зробити акцент на точних науках, аби мати змогу вступити до НТУУ "КПІ", найбільшу ставку робила саме на напрям "Телекомунікаційні системи та мережі". На даний момент сферою наукових інтересів студентки є захист інформації та вивчення соціальних і технічних аспектів створення web-сайтів. У цьому році паралельно із навчанням Наталія також почала будувати свою кар'єру в компанії провідного загальнонаціонального українського телекомунікаційного провайдера ВОЛЯ, що допомогло проявити себе в інших сферах діяльності й розкрити в собі багато нових здібностей. У вільний від навчання час займається спортом, читає класичну літературу, поглиблено вивчає англійську мову. До своїх захоплень відносить також кулінарію: вихідними днями любить побалувати своїх рідних смачним тортиком або вишуканою стравою французької або італійської кухні. У житті Наталія намагається дотримуватись єдиного важливого для неї  принципу: "Двері відчиняються лише тим, хто в них стукає". Тож, не бійтеся, стукайте гучніше!

Цей принцип та побажання є актуальними для всіх студентів нашого університету, адже вони – майбутнє нашої країни.

За інф. ФЕЛ