Роман Жогов став першим в Інституті телекомунікаційних систем, хто отримав стипендію ректора НТУУ "КПІ" навчаючись всього на 3-му курсі. Він постійно бере участь у наукових конференціях, навчається на відмінно, наполегливо працює зі своїм науковим керівником С.Г. Буніним над проблематикою широкосмугових імпульсних сигналів та вже планує де­кілька власних патентів за цією темою.

Рома є різносторонньою особистістю: змалку читав наукові книжки для радіоаматорів, які залишилися від діда, робив успіхи у вивченні фізики, перемагаючи на районних та обласних олімпіадах. Тому вибір технічного університету та Інституту телекомунікаційних систем склався сам по собі. Водночас не уявляє свого життя без музики: грає на гітарі та губній гармошці, має свій музичний колектив, з яким щотижня виступає з блюз-джемами в одному зі столичних культурних закладів.

Навчаючись на 3-му курсі, він вирішив для себе, що настав саме той час, коли треба якомога більше розвиватися та використовувати будь-які існуючі можливості. Одним з небагатьох він пройшов стажування за програмою "Jump to life:)", також відвідує курси Porta One, на яких вивчає Linux та бази даних. "Чим раніше почати вивчати це, тим краще. Це потрібні речі", – вважає Рома. Також він проходить різноманітні онлайн-курси від найкращих світових університетів на освітніх порталах. Усі вони англійською мовою, тому він радить наполегливо її вивчати, бо це крок до нових знань.

Часу у нього вистачає ще й на суспільну роботу – він став головою НТСА в ІТС, відтепер всі свої ідеї можна буде втілювати на рівні не тільки інституту, але й університету. Минулого літа вперше взяв участь у літній школі НТСА, прослухав курс з бізнес-аналітики від спеціаліста IBM. Тепер він знає, як продуктивно провести своє наступне літо.

Дивлячись на цього студента, який у свої 19 років встиг досягти того, чого і після закінчення університету не кожному вдається, залишається лише побажати всім не витрачати свого часу марно та займатися саморозвитком. А також побільше спілкуватися з людьми, які надихають ставати кращими, чиї досягнення мотивують створювати нові ідеї та втілювати їх в життя.

Олександра Кравець