Фотографія – мистецтво чи ремесло? Напевно, прибічники двох крайніх точок зору на це питання остаточно згоди ніколи не дійдуть. Проте після того, як озброєні останніми досягненнями науки інженери зробили процес закарбування миттєвостей життя доступним навіть дитині, шальки терезів, здається, почали клонитися на користь того, що це, все ж таки, не мистецтво чи, принаймні, "не зовсім" мистецтво. 

Коли дивишся на аматорські "фотки", то, зазвичай, думок про мистецтво не виникає. Як, власне, і про ремесло. Коли гортаєш глянцеві журнали з їх ретельно вибудованими планами, поставленим світлом і невимовно гарними моделями, переконуєшся, що це таки професія. Однак коли відвідуєш виставки фотографій, міркування щодо того, чим є світлини на стінах – творами мистецтва чи витворами кваліфікованих ремісників, найчастіше відступають. Феномен фотографії з її специфічними виражальними засобами відтворення світу, причому не лише зовнішнього, спільного для всіх, але й внутрішнього – авторського, наштовхує на думку, що це особлива форма не просто людської діяльності, а діяльності творчої.  Хоч би як ми таку діяльність не називали.

Отак відступають вони і на виставці "Погляд на сучасний світ: японська фотографія з 1970-х до наших часів", яка відкрилася 27 лютого в Українсько-Японському центрі НТУУ "КПІ". На ній представлені роботи 23 фотомайстрів, зроблені в різні часи, здебільшого, в різних регіонах Японії. Об'єднує ці світлини попри, навіть, усю їхню зовнішню несхожість, особлива художня мова – лаконічна і, водночас, сповнена багатозначних змістів, як традиційні японські короткі вірші хайку чи танка.

Утім, фотографія – це, насамперед, візуальна форма відображення дійсності, тому для того щоб зрозуміти її, слів не потрібно. Точніше, майже не потрібно, бо назва і час, коли зроблено фото, дають глядачеві необхідні дороговкази, без яких легко збитися на манівці безплідного фантазування.

76 робіт, які експонуються в залі Центру, умовно розділені на дві секції: "Суспільство, що змінюється" і "Ландшафти, що змінюються". Назви секцій промовляють самі за себе: перша – це люди у швидкоплинному світі, друга – навколишній світ, який ці люди змінюють.

Люди – групами чи наодинці з собою (чи, радше, з фотографом). Краєвиди  –  з людьми чи пустельні, неначе у сні. Сенси умовного поділу виставки, як у японських віршах, перетікають і доповнюють один одного. І вже уся виставка – немов ренга – ще одна японська традиційна віршова форма, в якій "спільні вірші" створювали кілька авторів – кожен власну строфу, що доповнює і збагачує решту новим змістом. 

На виставці багато фотографій великих мас людей. Ці світлини нагадують, що океанічні узбережжя країни – чи не найзаселеніші на Землі території. Іноді це просто скупчення – без облич, без індивідуальних ознак, поєднаних лише рухом в одному напрямі; іноді – атомізована спільнота – кожен сам по собі, кожен у своєму світі; а іноді – об'єднані спільними для всіх емоціями. І раптом – портрети закоханих пар; жінка, "яка запевняє, що її родина веде свій родовід більше 1000 років" (так називається це фото). Обличчя Японії – лише кілька з десятків мільйонів.

До речі, у кожному краєвиді ("ландшафті, що змінюється") – незалежно від того, коли його зроблено: в далекі сімдесяті чи вчора – також відчувається присутність людини. Що ж, Японія – це країна високих технологій, і вони постійно нагадують про себе – хмарочосами, коліями залізниць, літаком у небі. І аж раптом – невеличкі будиночки над тихим каналом з рибальськими човнами: фото 1985 року з серії "Дивовижне Токіо". Чи залишилася ця вуличка в багатомільйонному мегаполісі нині?..

Одним словом, якщо ви не байдужі до японської культури, – відвідайте цю виставку. Вона, попри невеличку кількість експонованих робіт, справді цікава. 

 Дмитро Стефанович

[27.02.2015 – 21.03.2015 ] Фотовиставка «Погляд на сучасний світ: японська фотографія з 1970-х до наших часів»

З 27 лютого по 21 березня 2015 року в Українсько-Японському Центрі НТУУ «КПІ». (м.Київ, просп.Перемоги 37, бібліотека НТУУ «КПІ», 4 поверх, виставкова зала) відбудеться фотовиставка «Погляд на сучасний світ: японська фотографія з 1970-х до наших часів» Організатори: Посольство Японії в Україні, Японська Фундація, Українсько-Японський Центр НТУУ «КПІ».

На виставці будуть представлені 76 фоторобіт 23 фотографів. Демонструватимуться вони у двох секціях: перша, «Суспільство, що змінюється», фокусуватиметься на людях, як членах суспільства; друга, «Ландшафти, що змінюються», відображатиме краєвиди міст, передмість та природи.

Відкриття виставки – 27 лютого 2015 року о 16:30. Участь у церемонії братиме Перший секретар з питань культури та інформації Посольства Японії в Україні пана Хідеюкі Танджі.

Графік роботи виставки:

пн.-пт.: 11:00 - 19:00, сб.: 11:00 - 18:00
нд. – вихідний.
Вхід вільний

Контактна інформація:
Мирончук Вікторія
Тел.: 044 406 81 66
Моб.: 050 290 17 31
E-mail: g.affair@uajc.kpi.ua

Дата події