Факультет електроніки НТУУ "КПІ" приділяє багато уваги міжнародному співробітництву в науково-навчальній сфері. Нещодавно відбулася подія, яка, безумовно, стала знаковою для факультету та й всього КПІ – вперше захищено дисертацію за результатами спільної підготовки аспіранта в нашому університеті та в закордонному.

Контакти між науковими групами ФЕЛ та Університету м. Льовен (Бельгія) розпочалися 2013-го року, коли аспіранти кафедри фізичної та біомедичної електроніки Павло Сергієнко та Костянтин Савін (науковий керівник – доц. Ю.В. Прокопенко) вирішили пройти стажування в одній з визнаних у світі наукових лабораторій. Вони звернулися до професора Гі Ванденбоша, який керує лабораторією телекомунікацій та мікрохвиль (TELEMIC) на факультеті електронної техніки у згаданому університеті. Наші аспіранти надіслали опис своїх дисертаційних досліджень та перелік своїх публікацій і запропонували проф. Ванденбошу опис тих проектів, над якими вони планували працювати в його лабораторії протягом стажування. Проф. Ванденбош відповів, що ці проекти будуть також цікавими його лабораторії, надіслав запрошення Павлу і Костянтину до роботи в Університеті м. Льовена та допоміг в оформленні документів для подання на грант.

За кілька місяців аспірантам надійшла радісна новина – їх заявку на грант було задоволено, і вони отримали кошти на стажування в лабораторії проф. Ванденбоша.

Вже за кілька тижнів після приїзду аспірантів професор пересвідчився в тому, що рівень підготовки наших молодих учених дуже пристойний, і що вони дійсно проводять дослідження на світовому рівні. Тому він запропонував хлопцям отримати науковий ступінь не тільки в Україні, а також представити їхню роботу для здобуття ступеня доктора філософії від Університету Льовена. Виявляється, що це поширена в Європі практика, коли аспіранти, які певний час працюють у лабораторії, мають право представляти свої результати на здобуття наукового ступеня саме від даного університету.

Почалася робота з підписання угоди про спільну організацію і керівництво. Вона мала відповісти на запитання, як саме буде проходити процедура представлення роботи в обох університетах, де відбуватиметься захист, і за якими вимогами, як оформляти спільні публікації, як вирішуватимуться питання інтелектуальної власності. Основною проблемою було те, що порядок і вимоги до присудження наукового ступеня в Україні та Бельгії кардинально різняться. Їх треба було узгодити в одному документі, причому так, щоб задовольнити обидві сторони. Але за допомогою юридичного відділу КПІ всі формальності узгодили, і процедуру було визначено.

Спочатку попередній захист дисертації проводиться в Льовені перед спільною комісією вчених з Бельгії та України. Якщо робота задовольняє вимогам Університету Льовена, то розпочинається процедура захисту дисертації в НТУУ "КПІ" – вже суто за українськими вимогами. Якщо спеціалізована вчена рада присуджує дисертанту ступінь кандидата наук, то він автоматично отримує також і ступінь доктора філософії від Університету м. Льовен.

19 січня 2015 року в КПІ було організовано телеконференцію, на якій Павло Сергієнко представив свою дисертацію спільній комісії. З боку КПІ у ній брали участь науковий керівник аспіранта к.т.н., доц. Ю.В. Прокопенко та д.ф.-м.н., проф. Ю.М. Поплавко, а також студенти й аспіранти. Доповідь і відповіді на запитання були успішними, отже, перший етап допуску роботи до захисту було пройдено.

10 лютого Павло Сергієнко представляв свою дисертацію на засіданні спеціалізованої вченої ради. На захисті  як гість був присутній співкерівник з бельгійської сторони проф. Ванденбош. Захист також був успішним, ступінь к.т.н. була присуджена пошукачу всіма голосами "за".

Відразу ж після оголошення позитивного рішення спецради проф. Ванденбош урочисто вручив Павлу Сергієнку диплом про присудження ступеня доктора філософії від Університету м. Льовен. Отже, вперше в історії КПІ наш аспірант за результатами своєї роботи отримав два ступеня від двох поважних університетів. Костянтин Савін продовжує наукову роботу, і захист дисертації у нього попереду.

Ще в ході перемовин бельгійська сторона звернула увагу на велику кількість документів, значну складність та багатоетапність процедури захисту дисертації в Україні. Водночас колеги із Бельгії зауважили, що така процедура, за великим рахунком, забезпечує високу якість робіт, за які присуджується науковий ступінь. Слід зазначити, що відповідно до нового Закону про вищу освіту, укладання і виконання договорів про спільне керівництво аспірантами буде не таким складним, як раніше, оскільки і в Україні науковий ступінь буде присуджуватись університетом, а не державою.

Антон Попов, доцент кафедри фізичної та біомедичної електроніки ФЕЛ, відповідальний за напрямок навчально-наукової роботи та міжнародного співробітництва

Дата події