З 23 по 25 вересня 2014 р. в Міжнародному виставковому центрі в Києві  відбулася ХІI Міжнародна спеціалізована виставка "Енергетика в промисловості – 2014". На ній було представлено технології та обладнання для галузей енергетичного машинобудування, альтернативної та відновлювальної енергетики, промислової електротехніки, електроенергетичної, атомної й нафтогазової промисловості та нафтогазотранспортної сфери, будівельної галузі, транспорту та агропромислового комплексу.

Серед розробок НТУУ "КПІ", що демонструвалися на виставці, найбільшу зацікавленість відвідувачів викликали експонати ТЕФ: теплообмінний апарат типу "рідина-газ" і плоско-овальні теплообмінні труби з неповним поперечним оребренням (розробники – проф. Є.М.Письменний і проф. Ю.Є.Ніколаєнко), мініатюрні теплові труби складної геометричної конфігурації для космічного апарата (доц. В.Ю.Кравець), газопаротурбінна технологія "Водолій" (А.С.Соломаха), струменево-нішова технологія спалювання палива (доц. М.З.Абдулін), газодизельна система ГД КПІ (с.н.с. В.Г.Петренко), автоматизована система моніторингу геологічного середовища в зоні впливу споруд АЕС (проф. С.О.Лук'яненко,  В.А. Лабжинський, В.І.Гайдаржи), теплові труби з аксіальними канавками для космічної техніки і теплові труби для сонячного колектора водонагрівальної установки (с.н.с. Б.М.Рассамакін), блок литих шипів для ошинування поверхонь нагріву котлоагрегатів, лите сопло газової горілки, лита форсунка газо-мазутного котлоагрегату, мазутна форсунка ОН34.

Активну участь у виставці брали студенти ТЕФ: Максим Зайцев, Роман Мельнік, Ігор Кононенко та студент ІФФ Вадим Лук'янець. Отриманий досвід спілкування, презентації наукових розробок безумовно знадобиться майбутнім фахівцям і сприятиме їх професійному становленню.

Участь у виставці – важливий інструмент як для вивчення сучасних потреб ринку, так і для народження нових задумів, здійснення наукових досліджень та впровадження результатів НДДКР у практичній діяльності суб'єктів господарювання, а також комерціалізації інноваційних розробок. Як свідчить досвід, під час роботи на виставці відбуваються зустрічі з колегами з наукових установ, представниками органів місцевої влади і, що найбільш важливо, з керівниками підприємств, представниками бізнесових організацій. Останні, завдяки налагодженню контактів під час демонстрації експонатів, можуть перетворитися з потенційних партнерів на реальних замовників наукоємної продукції вчених університету.

Загалом цьогорічна виставка вкотре дала представникам нашого університету можливість особистого спілкування з представниками провідних галузевих компаній паливно-енергетичного комплексу України і зарубіжних підприємств та змогу представити відвідувачам виставки свої інноваційні розробки. Розробки, які здатні забезпечити якісні зміни в енергетичній галузі України.

Організацію експозиції НТУУ "КПІ" забезпечував відділ з питань інтелектуальної власності та комерціалізації наукових розробок. Начальником відділу О.О. Орешниковою та інженером В.А. Льовіним була організована участь експозиції університету у виставці, а саме: підготовлені плакати, експонати, роздатковий матеріал та залучені викладачі і студенти.

Валерій Барбаш, заступник проректора з наукової роботи

Дата події