У квітні нам, представникам кафедри міжнародної економіки ФММ Ірині Денисовій – студентці 5-го курсу та Катерині Редько – інженеру, випала щаслива можливість поїхати на стажування до кращого вишу Казахстану – Євразійського національного університету ім. Л.М.Гумільова. На економічному факультеті упродовж  двох з половиною тижнів ми вдосконалювали свої знання:  Ірина – в магістратурі, Катерина – в докторантурі. 

Університет знаходиться в місті Астана, що є столицею з 1997 р. Тут створено максимально сприятливі умови для навчання: є безкоштовний wi-fi, доступ до великої бібліотеки, зручні аудиторії, соціальна мережа студентів університету, яка є казахстанським аналогом Facebook, та ін. Студенти можуть слухати лекції не тільки провідних казахстанських викладачів, але й зарубіжних (наприклад, у нас читав лекції викладач з Чехії Цивін Любомир). Крім того, університет відправляє на стажування своїх студентів до провідних ВНЗ Європи та має амбітні стратегії щодо розвитку й удосконалення навчання.

Дуже сподобалося ставлення до нас викладачів та адміністрації: усі були привітні, допомагали, пропонували екскурсії та запрошували в гості. На святі Науриз, яке проходило 17 квітня на території університету, до нас та наших вишиванок виявили максимум уваги: разом з ректором та деканами факультетів ми посадили дерево на алеї дружби. А ще дали інтерв'ю газеті української діаспори "Українські новини", де розповіли про КПІ та нинішню ситуацію в Україні. Українська діаспора в Казахстані – це неймовірно доброзичливі люди, які переживають за долю України і роблять усе можливе для збереження української культури і традицій. Також ми потрапили на інтерв'ю, присвячене українській діаспорі, на казахському каналі KZ 24. Брали участь в III Міжнародних Шевченківських читаннях, присвячених 200-річчю з дня народження поета, "Шевченко і символ духовного зв'язку українського та казахського народів", на яких були присутні представники Посольства України в Республіці Казахстан, академік НАН України М.Г.Жулинський – директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, Г.М.Шалахметов – завідувач кафедри ЮНЕСКО з міжетнічної та міжконфесійної толерантності та інші.

Не сподобалися нам гуртожитки. Закриваються вони о 23:00, о цій же порі гості мають покинути кімнати. Відвідувати одне одного після 23:00 заборонено. Навчальні кімнати теж закриваються о 23:00. У маленьку кімнатку вмістили 4 двоповерхових ліжка для 8 студентів. Для навчання майже немає місця, не кажучи вже про власний простір. Всюди стоять камери спостереження. На кожному поверсі є адміністратор, який навідує студентів щогодини.

Пари тривають по 50 хв. Університет запрошує на стажування до себе велику кількість студентів з різних країн, але не завжди кількість сприяє якості. Приміром, одночасно з нами стажувалися студенти 4-го курсу з Донецького ВНЗ, але у четвертокурсників Євразійського університету в цей час була практика, тому донеччан направили на навчання на 3-й курс, тож вони повторно вивчали уже пройдене.

Наша поїздка збігалася в часі з непростою політичною ситуацією в Україні. Тож усюди ми намагалися донести правдиву інформацію про події в нашій країні. Як правило, у росіян розуміння не зустрічали, а часто відчували навіть агресію. Зате прості казахи підтримували нас: "Як добре, що в Україні живуть патріоти, які можуть гідно відстоювати свою державу".

Враження від стажування лишилися вкрай позитивні. За час поїздки ми набули унікального досвіду, занурилися в міжнародне оточення та іншу систему освіти, налагодили нові професійні та особисті контакти, милувалися прекрасною Астаною з її сучасною архітектурою, рівними дорогами, відсутністю зовнішньої реклами, кіосків, бруду та ін.

Висловлюємо подяку декану ФММ, завідувачу кафедри міжнародної економіки проф. О.А. Гавришу, директору ЦМО проф. Б.А. Циганку, раднику з питань культурного та гуманітарного співробітництва, взаємодії з українською діаспорою Казахстану П.В. Токарю та всім, хто сприяв нашій поїздці.

І.Денисова, К.Редько