Світовий досвід засвідчує, що близько 70 % найбільш цитованих публікацій належать ученим віком до 45 років. Такі публікації стосуються, насамперед, нових напрямів науки і техніки, активність досліджень із яких є природною. Тож виправданою є концентрація можливостей та ресурсів з метою підтримки дослідницької роботи талановитих молодих учених.

У нашому університеті молоді науковці та студенти старших курсів активно залучаються до наукового пошуку, а їхні досягнення знаходять вагому підтримку та визнання в державі. Так, у 2013 р. Преміями Президента України для молодих учених відзначені кандидати технічних наук Андрій Тітов з ММІ, Анатолій Мініцький з ІФФ, а також Ярослав Зоренко, Антон Несхозієвський та Василь Скиба з ВПІ.

Згідно із постановою Президії Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки від 13 лютого 2014 р. стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених з 1 лютого ц.р. будуть отримувати Ольга Кисельова (ФБМІ), Ріна Новогрудська та  Максим Терновий (ІТС), Олександр Степаненко (ММІ), Тарас Чирка (ІФФ). Крім того, продовжують отримувати стипендії Кабінету Міністрів України Геннадій Порєв (ФЕЛ) та Ігор Пулінець (ІХФ).

Постановою Президії Національної академії наук України від 12 лютого 2014 р. за підсумками конкурсу 2013 р. присуджено премії за кращі наукові роботи молодим ученим із ФБМІ Ользі Кисельовій, Олені Носовець, Анні Матвійчук за роботу "Багаторівнева система оцінки та корекції порушень кровообігу".

Тією ж постановою НАН України присуджено премії за кращі наукові роботи студентам вищих навчальних закладів, а саме:

Валерію Кригіну та Костянтину Реві з ФТІ за роботу "Методи та інформаційні технології географічної прив'язки супутникових даних Січ-2";

Мар'яні Вережак (ІФФ) за роботу "Нові підходи до кристалографічних характеристик аперіодичних структур на основі даних розсіювання синхротронного та нейтронного випромінення";

Денису Ільєнку, Віктору Рачицькому та Катерині Щербань з ІЕЕ за роботу "Підвищення ефективності розподільних електричних мереж електроенергетичного комплексу України згідно положень концепції Smart grid";

Марії Сливець (ФБТ) за роботу "Біотехнологічні рослини ріпаку з геном сур11А1 цитохрома Р450scc  тваринного походження в умовах осмотичного стресу".

Грамотою Президії НАН України для молодих учених нагороджено Ігоря Владимирського (ІФФ) за роботу "Фазові перетворення, структура та властивості нанорозмірних плівкових композицій Fe/Pt".

Тією ж постановою НАН України прийнято рішення  про продовження фінансування проектів науково-дослідних робіт молодих учених НАН України в 2014 році, серед яких Павло Олегович Касьянов, доктор фізико-математичних наук, завідувач відділу Навчально-наукового комплексу "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН України та НАН України, керівник проекту НДР "Довгострокові прогнози функцій стану та регулярність граничних циклів керованих процесів дифузійного типу". Кінцевий термін виконання – грудень 2014 р., обсяг фінансування на 2014 р. – 90000 грн.

Вітаємо наших молодих учених із заслуженим визнанням їхніх здобутків і бажаємо подальших творчих успіхів.

М.Ю. Ільченко, проректор з наукової роботи

Дата події