16–18 травня 2013 р. в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича пройшла Міжнародна науково-практична конференція "Міжнародна співпраця університетів як невід'ємна складова інноваційного розвитку вищої школи".

Організатором конференції виступило МОН України. Участь у заході взяли понад 200 учасників з України, а також ректори та проректори університетів Румунії, Словаччини, Австрії, Німеччини, Болгарії, Боснії та Герцеговини, що представляли 55 ВНЗ.

Розпочав роботу конференції перший заступник міністра освіти і науки України Є.М.Суліма. Він підкреслив, що нині ринок світових освітніх послуг зазнає якісних змін, та закликав представників українських вишів уже сьогодні думати про проблему конкурентоспроможності.

В обговоренні проблеми взяли участь українські та зарубіжні доповідачі: Штефан Пурич – проректор з міжнародних відносин Університету Штефан Чел Маре (Сучава, Румунія), Ладіслав Міроссай – ректор Університету імені Павола Йозефа Шафарика (Кошице, Словаччина), Флоріан Кюхлер – керівник інформаційного бюро Німецької академічної служби обміну DAAD в Україні, Тільман Ройтер – професор Альпен-Андрія університету (Клагенфурт, Німеччина), Віль Бакіров – ректор Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Юрій Бобало – ректор Національного університету "Львівська політехніка" та ін.

Доповідачі акцентували увагу на успіхах і проблемах вишів у міжнародній діяльності в контексті світових трендів вищої освіти. Вони продемонстрували, як саме в кожному з університетів працюють над розширенням міжнародної співпраці, як налагоджують співробітництво за програмами ТEMPUS, ЕRAZMUS MUNDUS тощо. Крім того, наголосили і на певних особливостях. Так, ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв проаналізував ефективність системного менеджменту в цій роботі, розповів про успіхи дистанційного навчання у його виші, де ця система здобуття освіти запроваджується для іноземних студентів. Ректор Ужгородського національного університету Федір Ващук підкреслив роль міжнародного співробітництва як інструменту запровадження інноваційних моделей розвитку та продемонстрував цю тезу на прикладі досягнень свого ВНЗ. Водночас звернув увагу і на проблему відтоку кадрів, яка вже тепер супроводжує ці процеси. Володимир Онищенко – ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка – зупинився на співробітництві з реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону, проректор НТУУ "КПІ" Сергій Сидоренко розповів, як саме завдяки участі в програмах TEMPUS університету вдалося модернізувати і реформувати освітній процес, які новинки запровадити, які плани реалізувати.

Представники зарубіжних вишів поділилися своїм досвідом роботи в плані мобільності, а також окреслили коло питань, з яких вони співпрацюють з українськими колегами.

Підсумки конференції підбив директор Департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко. Він виділив проблемні моменти на шляху розширення співпраці українських ВНЗ із зарубіжними навчальними закладами, зокрема – фінансування дворічної (як у країнах ЄС) магістратури; узгодження програм підготовки студентів за типом "Подвійний диплом"; вирішення окремих питань, пов'язаних з академічними обмінами; вироблення спільного розуміння суті дистанційного навчання тощо.

Інформація ДМС

Дата події