У рамках проекту "BusinessWeek-2013" студенти ФММ здійснили тижневе стажування за програмою "Створення та управління власним бізнесом на території ЄС на прикладі Польщі". Організаторами стажування виступили Фундація "Central European Academy Studies and Certification" (CEASC) у співпраці з Краківською академією ім. А.Ф. Моджевського та Академічним інкубатором підприємництва (AIP).

За час стажування студенти мали можливість набути практичних знань та навичок, необхідних для прийняття рішення стосовно започаткування та ведення власного бізнесу на території ЄС. Студенти ознайомилися з науково-технічною базою та матеріальним забезпеченням інкубаторів і дослідницьких центрів, дізналися про ази ведення бізнесу в Польщі, а також занурилися в культуру та побут старовинного міста Краків. Після повернення в Україну стажисти відзначали, що для них дуже корисною була спроба застосувати отримані в університеті теоретичні уявлення про функціонування економік зарубіжних країн у реальних умовах.

З їхніх вражень: існує AIP, так званий бізнес-інкубатор, який надає всі умови для відкриття стартапів у країні, що є значною перевагою для студентів. Інкубатор підприємництва, значну частину фінансування якого здійснюють централізовані фонди ЄС, потребує лише адекватної ідеї та компетентної команди. За наявності задуму, що є найціннішим в економіці знань, тобі допоможуть в юридичних, бухгалтерських питаннях, розвитку бізнес-ідеї, тестуванні її тощо. А формальні процедури започаткування бізнесу бере на себе цей інкубатор, що звільняє підприємців-початківців від бюрократичних ускладнень. Підприємства, зареєстровані через AIP, мають податкові пільги та доступ до бази контактів партнерів. Тобто, маючи гідну ідею, можна спробувати втілити її, незважаючи на матеріальний стан та наявні ресурси. Ще однією перевагою започаткування та ведення бізнесу в Польщі є право офіційного знаходження на території Шенгенської зони.

Які можливості для міжнародного співробітництва КПІ з ЄС побачили студенти? На їх думку, варто розглядати співробітництво, приміром, з Ягеллонським центром інновацій, що займається безпосередньо комерціалізацією та трансфером технологій. Така форма співробітництва науки та бізнесу в Україні вже представлена, але попереду ще багато роботи щодо вдосконалення механізмів захисту інтелектуальної власності та маркетингового супроводу.

"Якщо випадає можливість поїхати на курси, по обміну, на стажування тощо, тематика яких є близькою по роботі, духу, інтересах та проводиться за кордоном, а особливо в ЄС, – їдьте і не задумуйтеся, точно не пожалкуєте! – впевнені студенти. – Надзвичайно приємно, що завдяки КПІ для нас відкриті всі шляхи для самореалізації та створення власного бізнесу як на теренах Польщі, так і Європейського Союзу в цілому. Такі поїздки розширюють кругозір і дозволяють дивитись на речі під різними кутами". 

С.В. Войтко, кафедра міжнародної економіки ФММ