Восени 2011 року ми, тоді ще студенти, а нині аспіранти приладобудівного факультету Вікторія Чорна та Андрій Фесенко отримали звістку, що пройшли конкурс на стажування за кордоном за програмою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Завдяки допомозі співробітників міжнародного департаменту Ганни Іванівни Біднюк, Ольги Леонідівни Огурцової та Тетяни Сергіївни Кучинської ми швидко оформили необхідні документи і без проблем отримали візи.

На початку лютого 2012 року ми прилетіли до Франції. Стажування наше мало проходити в Університеті міста Ман (Universitе du Maine). Місто зустріло нас снігом і заметіллю. Виявилося, що жителі Мана такого вже 20 років не бачили. Однак сніг пролежав тиждень, і невдовзі про нього всі забули. Наприкінці лютого вже можна було ходити лише в літньому одязі.

Ман – дуже красиве та привітне місто з багатою історією. Про неї на кожному кроці нагадують пам'ятки культури (середньовічний собор св. Юліана, центр міста, фрагменти гало-римських стін). Місто чисте та доглянуте, і живуть у ньому доброзичливі та привітні люди.

Перше, що впадає у вічі після прибуття потягом на залізничний вокзал, – це сучасний позитивний помаранчевий трамвайчик, який об'їжджає все місто та з'єднує всі його частини, що є надзвичайно зручним.

Зустріч з університетом просто захопила. Сучасні навчальні корпуси, бібліотека, чудовий спортивний комплекс, комфортабельні гуртожитки та затишна атмосфера, яку створюють зелені галявини та велика кількість кроликів. Спочатку виникало відчуття, що ти потрапив у казку. Зразу після приїзду до університету нас зустрів професор Жан-Марк Бретто. Він допоміг із вирішенням організаційних питань та заселенням. Зауважимо, що без його допомоги це зробити було б важко, оскільки більшість французів англійську мову, яка була мовою нашого стажування, не знають і не бажають вивчати.

Навчатися та працювати було дуже цікаво. Завдяки сучасному обладнанню, ми мали змогу в реальному часі проводити експерименти та на практиці перевіряти наші теоретичні дослідження за нашими темами ("Обробка зображень у системах з різними спектральними діапазонами" у Андрія Фесенка та "Проектування освітлювального каналу оптичного мікроскопа" у Вікторії Чорної). Робота в лабораторії була настільки захоплюючою, що час плинув дуже швидко. Ставлення наукових керівників, проф. Жан-Марка Бретто та Домініка Оссере, було надзвичайно доброзичливим, у будь-який час вони могли підтримати та направити. Спілкування з ними спонукало до сумліннішої роботи та виконання її на найвищому рівні.

Окрема історія – харчування. Напевно, всі знають, що Франція славиться своєю кухнею. Французи прагнуть відчувати смак від усього, що споживають. У їхній кухні є понад 200 дуже різних за смаком сирів, є багато суто національних страв, а якість продуктів завжди є надзвичайно високою.

На території університету є два заклади харчування, обидва тільки для студентів та працівників університету. Студенти мають спеціальну картку, за допомогою якої можна оплачувати сніданки, обіди та вечері. За 3 євро вони отримують велику порцію гарніру, м’ясо, салат, десерт та фрукти. Готують дуже смачно.

Дуже сподобалося, що на території студентського містечка є безкоштовні футбольні, волейбольні поля, тенісні корти. Взагалі, організовано все на високому рівні, щоб студент мав можливість плідно вчитися, готуватися до занять, а у вільний час активно відпочивати та  підтримувати гарну фізичну форму.  

Хочемо висловити подяку кафедрі оптичних та оптико-електронних приладів приладобудівного факультету і особливо професору Володимиру Миколайовичу Боровицькому за підтримку та турботу про нас.

Висловлюємо також велику вдячність професору Жан-Марку Бретто, Домініку Оссере та Саїді Менард, які допомагали та підтримували нас упродовж усього періоду стажування у Франції.

Вікторія Чорна та Андрій Фесенко