"Краще один раз побачити, аніж десять разів почути", – каже народна мудрість. Тож завдяки старанню працівників кафедри ФХОТМ інженерно-фізичного факультету, студенти другого курсу за напрямом підготовки "Металургія" щорічно проходять навчальну практику на металургійному комбінаті.

Так і цього року ми, студенти груп ФС-01 та ФС-02, на початку липня вирушили до міста Маріуполь на практику до "Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча". Ця поїздка стала надзвичайно цікавою і корисною, адже до цього ми лише уявляли, як насправді проходять процеси виробництва чавуну, сталі, як виглядає обладнання для підготовки сировини та виготовлення металургійної продукції.

До Маріуполя ми дісталися комфортабельним автобусом від комбінату. А там на нас уже чекав теплий прийом у трьох гуртожитках, де ми безкоштовно мешкали до кінця практики.

Упродовж двох тижнів щоранку о 8:00 ми всі збиралися біля своїх гуртожитків, де вже чекав автобус з керівником практики від комбінату О.Л. Бєлобородовою. Ми відвідали аглофабрику, вапняно-відпалювальний цех, доменний та мартенівський цехи, трубоелектрозварювальний та киснево-конверторний цехи, цех ремонту мартенівського обладнання, цех холодної прокатки, листопрокатні цехи – стан 1700 та стан 3000, фасонносталеливарний цех.

У вільний від практики час ми відпочивали біля Азовського моря, гуляли мальовничими парками, знайомилися з визначними місцями – одним словом, сумувати не доводилося. До того ж, чимало цікавих спогадів та емоцій залишили спортивний комплекс ім. Ілліча, екстрим-парк, льодова арена та багато інших цікавих місць.

Від імені всіх студентів другого курсу спеціальності "Спеціальна металургія" щиро висловлюємо велику подяку завідувачу кафедри фізико-хімічних основ технології металів Дмитру Федоровичу Чернезі за організацію цієї практики. Дякуємо також О.Л. Бєлобородовій за допомогу впродовж усього нашого перебування в Маріуполі та інженерам ММК ім. Ілліча – О.В. Тіненко (агломераційний цех), О.М. Кузнєцову (вапняно-відпалювальний цех), О.С. Сименюк та О.С. Дмитренко (доменний цех), Т.М. Касьяновій (трубоелектрозварювальний цех), А.В Ларіонову (мартенівський цех), О.В. Куркчі (ЦРМО), С.М. Козлову (киснево-конверторний цех), Л.Л. Новіковій (фасонносталеливарний цех) і всім іншим працівникам комбінату за увагу до нас!

Юлія Орлова, студентка 3-го курсу ІФФ