20-23 березня 2012 р. хіміко-технологічний факультет НТУУ "КПІ" проводив щорічний конкурс "Всеукраїнський юнацький водний приз" – національний етап Міжнародного конкурсу "Stokholm Junior Water Price". Україна приєдналася до цього конкурсу  2005 року і провела його вже ввосьме. НТУУ "КПІ" приймав конкурсантів п'ятий раз поспіль. Головним координатором конкурсу в нашій державі є шеф-редактор львівського журналу "Екоінформ" О.Б. Денис.

Конкурс "Всеукраїнський юнацький водний приз" проводиться серед старшокласників середніх шкіл України за тематикою, пов'язаною з хімією, технологією та екологічними проблемами води. І не дивно, що традиційним місцем його проведення став саме НТУУ "КПІ". Адже на сучасному етапі освіта в нашому університеті спрямована на надання не лише фахових, а й поглиблених міждисциплінарних знань. А вода – об'єкт настільки багатогранний і значущий, що вивчення її таємниць не можна віднести лише до якогось одного навчального курсу. Воду вивчають хіміки-технологи і біотехнологи, гідромеханіки і енергетики, фізики і хіміки, екологи, машинобудівники, медики, її рух і стан описують математики і програмісти. А користуємося нею ми всі. Отже, лише  НТУУ "КПІ" як повноцінному осередку сучасної міждисциплінарної освіти під силу проведення конкурсу з такої багатопланової тематики на високому науково-педагогічному рівні.

Цей конкурс – чимала відповідальність за всю нашу державу на міжнародному рівні. Адже його інтернаціональний фінал – "Стокгольмський юнацький водний приз" (Stockholm Junior Water Prize), щорічно проходить у рамках Всесвітнього водного тижня (World Water Week) в серпні у Стокгольмі (Швеція). У фіналі бере участь більш як 30 країн світу. Саме тут вручаються нагороди – "Стокгольмський водний приз" (Stockholm Water Prize) – за найкращу наукову розробку, "Стокгольмський юнацький водний приз" (Stockholm Junior Water Prize) – за найкращий молодіжний проект та "Стокгольмська промислова водна нагорода" (Stockholm Industry Water Award) – за найефективніше використання води в промисловості. Це найпрестижніші міжнародні конкурси в галузі збереження водного середовища, і відбуваються вони під патронатом і за безпосередньою участю шведської королівської родини. Так само, як і Нобелівська премія, "Стокгольмський водний приз" вручається в залі нагородження Нобелівських лауреатів королем Швеції Густавом, а нагороду переможцю Stockholm Junior Water Prize – блакитну кришталеву краплю і 5000 дол. США – вручає принцеса Вікторія.

За організацію українського національного етапу конкурсу відповідала кафедра технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології і лабораторія іонного обміну і адсорбції ХТФ.

Конкурс урочисто відкрив заступник першого проректора д.т.н., професор І.О. Мікульонок. Серед гостей, присутніх під час відкриття, були заступник міністра екології та природних ресурсів України І.Л. Вільдман, начальник Управління водних екосистем та ресурсів  Г.М. Петрук, голова правління ПАТ "АК "Київводоканал" В.Г.Ченчевий, представники компаній "Dow EUROPE GmbH", "Ecosoft", Малої академії наук України та інші.

Потім протягом двох днів українські школярі робили перед членами журі свої доповіді з водної тематики. Під час роботи для учнів була організована екскурсія на один з об'єктів “Київводоканалу”, де юнаки та дівчата ознайомилися з технологією перетворення річкової води на питну.

У цьому році члени журі відбирали найкращу роботу серед майже 80 представлених до участі. До фінальної частини було відібрано лише шість робіт, гідних представляти нашу державу у Стокгольмі. Фіналісти представляли всі регіони України, однак вперше за історію конкурсу головний приз отримала столиця. Найкращою була визнана робота учня 10 класу спеціалізованої школи №197 ім. Д. Луценка м. Києва Андрія Андрусишина "Ракоподібні як біомаркери забруднення Чорного моря важкими металами". Слід відмітити, що в цьому році київські школи вперше були масово представлені на "Всеукраїнському юнацькому водному призі". Це відбулося завдяки організованій на хіміко-технологічному факультеті взаємодії з секцією "Хімія" Київського відділення Малої академії наук України.

У квітні переможця, призерів та організаторів конкурсу "Всеукраїнський юнацький водний приз" запрошено до Посольства Швеції в Україні для вручення нагород і подяк. Потім, улітку цього року, до Швеції відстоювати честь України вирушить десятикласник з Києва, який, можливо, в наступному році прийде до Приймальної комісії нашого університету. Нехай йому поталанить!

І.М. Астрелін, д.т.н., професор, декан ХТФ, А.В. Лапінський, к.т.н., ст. викладач кафедри технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології

Дата події