У Гамбурзі (Німеччина) в Міжнародному науковому центрі Deutsches Elektronen Sinchrotron (DESY) працюють близько двох тисяч учених, серед яких і випускники НТУУ "КПІ" – Е.В.Аушев та А.С.Юдін. На DESY ведуть наукову роботу з обробки експериментальних даних як паралельний аналіз та виконуються фундаментальні дослідження в галузі фізики високих енергій.

Е. Аушев (науковий керівник – О.Т. Богорош, проф. кафедри прикладної фізики ФТІ) та А. Юдін (науковий керівник – С.О.Воронов, завідувач кафедри прикладної фізики ФТІ) займаються обчисленням поперечних перетинів процесів разом із аспірантами з багатьох інших країн світу. Для цього використовуються необроблені раніше дослідні дані, напрацьовані з 1992 р. в процесі прискорення заряджених лептонів (електрони і позитрони) і протонів, при забезпеченні зіткнень з найбільш високою енергією (у системі центру мас), ніж це можливо в дослідах з фіксованою мішенню. Також використовуються необроблені експериментальні дані з детектором ZEUS, встановленим на колайдері HERА – першому і єдиному у світі колайдері, призначеному для вивчення взаємодії між електронами і протонами. Під час виконання досліджень застосовуються реальні експериментальні дані, напрацьовані детектором, і дані, отримані при моделюванні процесів у детекторі методами Монте-Карло. Отримані результати перетинів добре зіставні з теоретичними прогнозами. Результати наукової роботи у вигляді значень перетинів, отримані при аналізі, можуть бути використані у подальшому.

У науковій роботі "Народження струменів адронів при взаємодії релятивістських протонів з електронами на колайдері HERA" аспірантів з кафедри прикладної фізики ФТІ досліджуються події з народженням струменів адронів у глибоконепружному розсіянні електронів або позитронів на протоні при великих енергіях обміну між електроном і протоном в нейтральних струменях. Завдяки результатам дослідження, отриманим аспірантом Е.В.Аушевим, його вже двічі (у 2011 і 2012 рр.) запрошували до лабораторії Фермі (США) для виступів з доповідями на щорічних семінарах FermiLab.

О.Т. Богорош, проф. кафедри прикладної фізики ФТІ, С.О.Воронов, завідувач кафедри прикладної фізики ФТІ