Випускник ФТІ НТУУ "КПІ" Олександр Рибак – один з тих, чиї портрети є в університетській галереї призерів міжнародних студентських олімпіад. Під час навчання в університеті Олександр кожного року бував переможцем або призером всеукраїнських і міжнародних студентських олімпіад з математики, двічі – фіналістом міжнародних олімпіад з програмування. Зараз Олександр Рибак навчається в аспірантурі при Інституті математики НАН України, але зв'язків зі своєю альма-матер не пориває. Він, зокрема, вів студентський гурток математики, деякий час викладав у ФТІ, впродовж двох останніх років складав задачі для міжнародної олімпіади з програмування "КРІ-Оpen".

30 вересня у Великій фізичній аудиторії Олександр Рибак провів для студентів ФТІ і всіх бажаючих презентацію власних комп'ютерних програм під назвою "Краса 16-ти кольорів". Присутнім його представив директор ФТІ проф. О.М.Новіков, який розповів про здобутки Олександра під час навчання і нинішню співпрацю з ФТІ.

На початку свого виступу О.Рибак розповів, що завдяки хорошому вчителю інформатики він ще у шкільні роки навчився програмувати мовою Паскаль. Вивчаючи в університеті різні мови програмування, Олександр продовжував вдосконалювати своє вміння програмувати мовою  Паскаль. Присутнім він розповідав про свої розробки різних років і демонстрував за допомогою мультимедійного проектора роботу програм на екрані. Усі програми написані під DOS в 16-кольоровій графіці, невибагливій до ресурсів.

Програми  були дуже різноманітні. Глядачі побачили роботу програми комп'ютерної гри, у якій на шаховій дошці тура має "спіймати" коня. Цю програму Олександр розробив ще у школі і виступав з нею на міських змаганнях з програмування, що проходили під егідою Малої академії наук (МАН). Крім того, глядачі побачили нескінченне зростання фрактальних сніжинки Коха і валентинки Серпінського, модель руху трьох тіл під дією закону всесвітнього тяжіння (задача трьох тіл), художні анімаційні листівки, а наприкінці – результат роботи програми, яка вставляє у фото зображення джедайського меча. Демонстрацію роботи програм Олександр супроводжував розповіддю про цікаві програмістські прийоми, які він розробив самостійно і використовував у тій чи іншій програмі.

І побудовою презентації, і коментарями Олександр продемонстрував непоганий педагогічний хист. Мабуть, варто було б у майбутньому показати цю презентацію школярам, можливо, членам МАН.

В.Миколаєнко